Βασιλακόπουλος στο CRETA: Εμβόλια και ζέστη τα «όπλα» για την ανάσχεση της πανδημίας

Πρέπει να διαβάσετε

Τρεις είναι οι τρόποι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως περιέγραψε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, o καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Ο πρώτος τρόπος είναι φυσικά το εμβόλιο, στο οποίο πάμε πολύ καλά σαν χώρα. Ο δεύτερος τρόπος είναι η μείωση των ανθρώπινων επαφών, δηλαδή το lockdown. Όταν δεν λειτουργεί το lockdown, προσπαθούμε να βρούμε λιγότερο επικίνδυνες επιλογές για την συναναστροφή του πληθυσμού», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, αναφερόμενος στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων σε επίπεδο χώρας.

Σε ότι έχει να κάνει με το Πάσχα, παραδέχτηκε ότι οι Έλληνες, παρά τα όποια περιοριστικά μέτρα, θα βρεθούν με συγγενείς και φίλους.

«Αντί να κάνουμε λοιπόν Πάσχα μέσα σε διαμερίσματα, καλύτερα να βρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους ή σε χωριά. Και πάλι θα υπάρξει κίνδυνος διασποράς, αλλά δε θα υπάρξουν μαζικές εισροές κρουσμάτων», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, οι οποίοι δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό, οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν ήδη νοσήσει από αυτόν.

Σχολιάζοντας την ένταξη, αλλά και την επιστροφή, αρκετών περιοχών στο «βαθύ κόκκινο» χρώμα του επιδημιολογικού χάρτη, όπου ισχύουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Βασιλακόπουλος, σχολίασε ότι η τήρηση των μέτρων αυτών δεν υιοθετείται. 

«Παλιά ήταν πιο αποτελεσματική η ένταξη μιας περιοχής στο «βαθύ κόκκινο», τώρα πλέον δεν έχει μεγάλη διαφορά γιατί τα μέτρα αυτά δεν τηρούνται. Μερικά μάλιστα δεν έχουν και πολύ νόημα», πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι τα εμβόλια και οι υψηλές θερμοκρασίες θα βοηθήσουν στην ανάσχεση της πανδημίας. 

«Τέλος Ιουνίου με μέσα Ιουλίου θα έχουμε φτάσει σ’ ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας, το οποίο όμως πρέπει να διευκρινίσουμε ότι εξαρτάται από τη μεταδοτικότητα του ιού. Δηλαδή το καλοκαίρι που μειώνεται η μεταδοτικότητα, αναπόφευκτα απαιτείται και μικρότερο ποσοστό ανοσίας για την επιστροφή στην κανονικότητα», εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Κλείνοντας, αναφερόμενος στην ανησυχία και δυσπιστία του πληθυσμού σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca, o καθηγητής πνευμονολογίας πρότεινε μια απλή λύση. 

«Όποιος αγχώνεται, μπορεί πριν από τον εμβολιασμό να κάνει εξετάσεις αίματος, στις οποίες αναγράφονται και τα αιμοπετάλια. Αν μετά το εμβόλιο, επαναλάβει τις εξετάσεις και δεν έχουν μειωθεί τα αιμοπετάλια, δεν διατρέχει κίνδυνο θρομβώσεων», διευκρίνισε ο καθηγητής.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα