Βασιλάκης για μετεγκατάσταση Ρομά: «Εκτιμώ ότι είναι η τελευταία ευκαιρία» – Στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα

Πρέπει να διαβάσετε

Έπειτα από 8 χρόνια μίσθωσης του δημοτικού ακινήτου κι αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες μετεγκατάστασης των Ρομά που μένουν στον καταυλισμό στη Νέα Αλικαρνασσό, δίπλα από το Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης τίθεται προς ψήφιση η πρόταση για μετεγκατάστασή τους… λίγο παραδίπλα, στο δυτικό όριο του οικοπέδου.

Έχει προηγηθεί η έγκριση της εν λόγω πρότασης κατά τη διαπαραταξιακή συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης νέα διαπαραταξιακή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να ενημερωθούν οι Ρομά. Στη συνεδρίαση το παρών έδωσε ο εκπρόσωπος μόνο της μιας φυλής, παρ’ότι είχε προσκληθεί κι εκπρόσωπος της άλλης φυλής.

Σε δηλώσεις του στην Τηλεόραση CRETA και την Μαρία Μαυρομάτη, ο εκπρόσωπος μερίδας των εγκατεστημένων Ρομά στον καταυλισμό, Συμεών Σεραφειμόπουλος σημείωσε πως η μετεγκατάσταση θα εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που ζουν εκεί, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κι εκείνοι που μέσα σε ένα διάστημα 40 ετών, έχουν δώσει τις οικονομίες τους στο χτίσιμο του σπιτιού όπου ζουν. «Δεν μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να αποδεχτούν να αφήσουν το σπίτι τους» ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει αν αιτούνται συγκεκριμένο αντάλλαγμα, προκειμένου να δεχτούν.

«Οι προσπάθειες να βρούμε άλλο οικόπεδο δεν ευοδώθηκαν, διότι υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις. Πρέπει να είμαστε μακριά από αρχαιολογικό χώρο, κοντά σε στάση λεωφορείου, σε σχολείο, σε οικιστική περιοχή, ώστε να μην υπάρξει γκετοποίηση και καταλήξαμε να τους μεταστεγάσουμε εντός του ιδίου ακινήτου. Αρχικά προτείναμε τη νότια πλευρά κοντά στο κλειστό γυμναστήριο των δύο Αορακίων, ωστόσο εκεί υπήρξαν αντιδράσεις τόσο από την άνω Αλικαρνασσό, όσο και από τους αθλητικούς παράγοντες. Οπότε κατόπιν αυτών, τους έχουμε τώρα χωροθετήσει στο δυτικό όριο του οικοπέδου, όπου είναι πιο μακριά από το κλειστό γυμναστήριο και νοτίως του Αστυνομικού Μεγάρου. Αντί λοιπόν να είναι μέσα στις λάσπες, χωρίς ρεύμα, θα πάνε σε χώρο ο οποίος θα έχει ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρικό ρεύμα, internet. Θα έχει ο καθένας ένα προκατασκευασμένο σπίτι 40 τετραγωνικών σε οικόπεδο 100 τετραγωνικών κι αν είναι μεγαλύτερες οικογένειες, θα έχουν μεγαλύτερο σπίτι. Κάθε μια από τις δύο φυλές θα έχει αίθουσα συγκεντρώσεων, ενώ παράλληλα στις υποδομές προβλέπονται κοινό ιατρείο, κοινή παιδική χαρά και φροντιστήριο για τα παιδιά» εξήγησε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, αρμόδιος για τα θέματα που αφορούν στην καταγραφή και αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας, Μανόλης Βασιλάκης.

Σημειώνεται ότι το σημείο όπου προτείνεται η μετεγκατάσταση των Ρομά, περιλαμβάνεται στο εκμισθωμένο ακίνητο από την εταιρεία ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ ΑΕ, που σχεδιάζει την ανέγερση εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου. «Θα πρέπει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να βρούμε τον τρόπο που θα αποζημιώσουμε την εταιρεία» διευκρίνισε ο κ. Βασιλάκης. «Η εταιρεία έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα fast track. Κατά την ένταξή της, δήλωσε στο αρμόδιο υπουργείο ότι θα διαθέσει 800.000 ευρώ για τις ανάγκες της μεταστέγασης. Επίσης, υπάρχουν διαθέσιμα 3,5 εκ. ευρώ για κάθε πόλη που θα προχωρήσει στη μεταστέγαση των Ρομά. Πρόκειται για κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών

Η μίσθωση του δημοτικού ακινήτου – 140 στρεμμάτων – από την εταιρεία ξεκίνησε το 2014. Βάσει της τότε απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, προβλεπόταν για τρία χρόνια η εταιρεία να καταβάλει μηνιαίως το μίσθωμα των 3.000 ευρώ κι από κει και μετά 40.000 ευρώ μηνιαίως. Επειδή όμως στα τρία χρόνια δεν επετεύχθη η μεταστέγαση των Ρομά, δόθηκε παράταση από το δημοτικό συμβούλιο στην πληρωμή των 3.000 ευρώ, με την προϋπόθεση, αν ευοδωθούν οι προσπάθειες και ξεκινήσει το εμπορικό κέντρο, αναδρομικά να πληρωθεί το κανονικό μίσθωμα των 40.000 ευρώ. Η εταιρεία, στο μεταξύ, βάσει του συμφωνητικού και της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, έχει δικαίωμα, αν δεν επιτευχθεί η μεταστέγαση των Ρομά, να διακόψει αζημίως τη σύμβαση, οπότε δε θα πληρώσει τις 40.000 ευρώ, παρά μόνο το ποσό των 3.000 ευρώ μηνιαίως, που πληρώνει μέχρι στιγμής.

Στο ερώτημα τι κάνει την εταιρεία να περιμένει τόσα χρόνια για να προχωρήσει την επένδυση, κι ενώ παράλληλα καταβάλλει το μειωμένο μίσθωμα μηνιαίως, ο κ. Βασιλάκης απάντησε πως εκείνη γνώριζε εξ αρχής τη δυσκολία του εγχειρήματος, οπότε ήταν προετοιμασμένη. «Εκτιμώ όμως ότι αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια της εταιρείας, γι’αυτό κι έχει αποδεχθεί αυτήν τη λύση. Αν αυτό δεν πετύχει, θα έχει εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες και θα αποχωρήσει, διότι δε νομίζω ότι θα βρεθεί άλλη δυνατότητα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί άλλο ακίνητο, διότι πρέπει να πληρούνται πάρα πολλές προϋποθέσεις.»

Τα βασικά στάδια για να προχωρήσει η συγκεκριμένη πρόταση, είναι αρχικά η υπερψήφισή της από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ακολουθεί η σύνταξη ενός φακέλου, όπου θα αποδεικνύεται ότι αυτός ο χώρος πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία. Στη συνέχεια, θα κατατεθεί ο φάκελος στην αρμόδια επιτροπή, που αποτελείται από τους γενικούς γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων, με πρόεδρο το Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη, προκειμένου να τεθεί υπό έγκριση, η οποία με τη σειρά της «θα ανάψει το πράσινο φως» για την αποδέσμευση της χρηματοδότησης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα