Βαρδάκης: Ο προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης των καταστροφικών πολιτικών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

Πρέπει να διαβάσετε

«Μετράμε τρεισήμισι χρόνια αδιέξοδων πολιτικών, αντικοινωνικών πολιτικών, ιδεοληπτικών πολιτικών, που απέτυχαν στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ενίσχυσαν την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και συνεχίζουν να την τροφοδοτούν», σημείωσε ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου, κατά την τοποθέτησή του, στην Ολομέλεια της Βουλής, στα πλαίσια της συζήτησης για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023.

Επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης των πολιτικών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που προβλέπει αυξημένα έσοδα από φόρους για το 2022 και το 2023, μείωση δαπανών το 2023, επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, της ιδιωτικής κατανάλωσης και του πληθωρισμού το 2023.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ΝΔ μειώνει 47% την κρατική επιχορήγηση για παροχές υγείας στον ΕΟΠΥΥ, σε σχέση με το 2022, την στιγμή μάλιστα που 8.083 Γιατροί και Υγειονομικοί, αποχώρησαν από το ΕΣΥ τη διετία 2021-2022, ενώ άλλοι 3.738 αναμένονται να αποχωρήσουν το 2023. Οι δε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ξοδεύουν ήδη το 20% του διαθέσιμου εισοδήματος τους, για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.

Την άποψη Πέτσα ‘’όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει’’, η Κυβέρνηση την έκανε πράξη με τον τελευταίο νόμο του Υπουργείου Υγείας, για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, εξαπολύοντας το απόλυτο σχέδιο νεοφιλελευθερισμού, που ανατρέπει και αλλάζει τη φιλοσοφία του συστήματος υγείας, την ισότιμη πρόσβαση και φροντίδα, δημιουργώντας γιατρούς και ασθενείς πολλαπλών ταχυτήτων.

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στην δραματική μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, αλλά και στα νοικοκυριά, που βρίσκονται χωρίς στήριξη μέσα στη δίνη της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, με τον μισθό τους, να μην καλύπτει τις βασικές τους ανάγκες. Τα αυξημένα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων, όχι μόνο επιφέρουν δυσμενείς εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης, αλλά θα οδηγήσουν και σε λουκέτα. Αόρατοι και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι για την Κυβέρνηση, με τον αγροτικό τομέα να βρίσκεται σε τέλμα.

Το καλάθι του νοικοκυριού αλλά και η χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης των 250 ευρώ αποτελούν εμπαιγμό, όταν συνεχώς μειώνονται οι δικαιούχοι για τα μόνιμα επιδόματα πρόνοιας. Η ακρίβεια έχει γονατίσει τα νοικοκυριά, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν δραματικά τις δαπάνες για βασικά αγαθά διατροφής, με αποτέλεσμα 7 στα δέκα νοικοκυριά να μην μπορούν να έχουν ένα πλήρες γεύμα.

Την ίδια στιγμή, 4,3 εκ. Έλληνες και Ελληνίδες είναι καταχρεωμένοι και από αυτούς περίπου 2 εκ. κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, αποτέλεσμα του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ.

Ο κ. Βαρδάκης στηλίτευσε την επιλογή της Κυβέρνησης να μειώσει συνολικά κατά 222 εκατ. € σε σχέση με το 2022, τις δράσεις μεταρρύθμισης των πολιτικών απασχόλησης, αλλά και τις προνοιακές δαπάνες κατά 158 εκ. σε σχέση με τον αρχικό π/υ 2022, εν μέσω μάλιστα ακρίβειας, αύξησης αρνητικών κοινωνικών δεικτών, στεγαστικής και ενεργειακής κρίσης.

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι την περίοδο 2016-2019, η κοινωνική πολιτική Τσίπρα έφτασε τα 3,5 δις ευρώ, με την 13η σύνταξη να καθίσταται μόνιμο μέτρο και την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να την καταργεί αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Η κοινωνική πολιτικής της ΝΔ, κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της έχει φτάσει μόλις τα 980 εκ. ευρώ.

«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό.

Αυτόν τον προϋπολογισμό που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτόν τον προϋπολογισμό που φτωχοποιεί την κοινωνία.

Αυτόν τον προϋπολογισμό που απέχει παρασάγγας από την αλληλεγγύη και την ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Κοινωνικά ερείπια μας παραδώσατε το 2015.

Αποκαΐδια θα μας αφήσετε και το 2023.

Και να ξέρετε, κύριε Μητσοτάκη, ότι αυτός ο προϋπολογισμός ίσως είναι το κύκνειο άσμα και το πολιτικό τέλος της δικής σας Κυβέρνησης.» ανέφερε, ο κ. Βαρδάκης, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα