Βαμβακάς στον ΣΚΑΪ Κρήτης: Αργεί η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ – Πόσοι Κρητικοί έχουν εμβολιαστεί

Πρέπει να διαβάσετε

Για την επιδημιολογική εικόνα του νησιού και την πορεία των εμβολιασμών, μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς. 

Ο κ. Βαμβακάς, επεσήμανε πως φέτος υπάρχει η διαφοροποίηση ότι το νησί δεν είναι «πράσινο». Στην Κρήτη, το ιικό φορτίο δεν είναι χαμηλό όμως παρουσιάζει μια σταδιακή μείωση. «Είμαστε σε ένα καλό δρόμο, βλέπουμε ότι αυξάνονται συστηματικά οι εμβολιασμοί και στην Κρήτη δεν είναι τυχαίο ότι το 25% του κρητικού λαού έχει κάνει μια δόση εμβολίου και τουλάχιστον ένα 15% έχει κάνει και τις δύο δόσεις. Κάθε μέρα γίνονται πολλά εμβόλια, πάνω από 6.500 στην Κρήτη. Αυτό είναι που μας αφήνει και απέναντι στον κορωνοϊό». 

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως και οι νοσηλείες στις κλινικές κορωνοϊού μειώνονται στην Κρήτη, όμως θα αργήσουμε να δούμε αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ. «Οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε ένα μεγάλο αριθμό, όμως αυτοί οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι και νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι. Είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα, ότι οι νοσηλείες στις ΜΕΘ κρατάνε αρκετό διάστημα. Η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ θα καθυστερήσει να έρθει, την περιμένουμε πιο αργά γιατί τα άτομα που νοσηλεύονται, χρειάζονται μεγαλύτερο διάστημα νοσηλεία». 

Παρόλα αυτά, ο κ. Βαμβακάς σχολίασε πως είμαστε σε ένα καλό δρόμο. «Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα μέχρι να φτάσουμε στην επιθυμητή εμβολιαστική κάλυψη. Αυτό είναι το μήνυμα. Τηρούμε τα μέτρα». 

Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως αν επαληθευτεί ο σχεδιασμός με τους εμβολιασμούς, μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό που θα ξεπερνάει το 50%.

Ο κ. Βαμβακάς αναφέρθηκε και στην περίπτωση του 35χρονου από την Ιεράπετρα που νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ, λέγοντας πως υπάρχει μια έντονη ανησυχία στον κόσμο, όμως τα θρομβωτικά επεισόδια είναι εξαιρετικά σπάνια. «Περιμένουμε τις εξετάσεις του 35χρονου για να δούμε τι συμβαίνει. Αυτό που πρέπει όμως να πούμε είναι ότι το σύνδρομο αυτό είναι πολύ σπάνιο ενώ τα περιστατικά θρομβώσεων αν κάποιος νοσήσει, είναι περισσότερα. Ο κόσμος ρωτάει όμως, είναι πολύ σπάνιο».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα