Μια σταθεροποίηση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην επιδημιολογική κατάσταση της Κρήτης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς.

«Υπάρχει μια σταθεροποίηση της κατάστασης το τελευταίο διάστημα, στο Ρέθυμνο υπάρχει μια βελτίωση και στο Λασίθι, στο Ηράκλειο υπάρχει μια σταθεροποίηση. Τα Χανιά είναι που αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες σιγά – σιγά και όλα αυτά σε ένα βαθμό χαλάνε την εικόνα της Κρήτης» τόνισε ο κ. Βαμβακάς.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βαμβακάς διευκρίνισε πως τα κρούσματα που ανακοινώνονται δεν αφορούν μόνο τους μόνιμους κατοίκους της Κρήτης. «Είναι εργαζόμενοι, εσωτερικός τουρισμός, εξωτερικός. Είμαστε σχετικά σε μια καλή κατάσταση, όσο βλέπουμε τις νοσηλείες που δεν έχουν αυξηθεί από χθες μέχρι σήμερα. Στις ΜΕΘ είναι 18 άτομα από τα οποία 12 είναι διασωληνωμένα. Έχουμε μια μικρή αύξηση, είναι σε επίπεδα μη ανησυχητικά ακόμη, όμως ανησυχούμε και πρέπει να προσέχουμε γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει πολύς κόσμος, μια χαλάρωση στις εκδηλώσεις, στην εστίαση, παντού. Αυτός ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός, χρειάζεται λίγα δευτερόλεπτα για τη μετάδοση και πρέπει όσο μπορούμε να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε αυτά τα μέτρα που ξέρουμε όλοι. Έτσι θα σταματήσουμε την άνοδο των κρουσμάτων και από την άλλη μεριά, είναι οι εμβολιασμοί».

Από τις αρχές Ιουλίου ξεκίνησε μια αύξηση στο Ρέθυμνο, περισσότερο στο Ηράκλειο και σταδιακά «ανέβηκαν» και τα Χανιά. «Το Ρέθυμνο πάει καλά, είμαστε σε μια επιπέδωση, τα Χανιά ανεβαίνουν λίγο ανησυχητικά και είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να γίνει ότι και στο Ρέθυμνο, πρέπει να παραδειγματιστούμε από το Ρέθυμνο, να φτάσουμε στο ίδιο σημείο σε Ηράκλειο και Χανιά. Το Λασίθι πάντα παρέμενε σταθερό».

Μάλιστα, ο κ. Βαμβακάς, διαβεβαίωσε πως οι αποφάσεις για τυχόν περιοριστικά μέτρα στην Κρήτη δεν θα παρθούν εύκολα. «Πρέπει να έχουμε το νου μας, γιατί πάντα φοβόμαστε και είναι εύκολο σε πιο μικρές κοινωνίες να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης και να παρθούν παραπάνω μέτρα. Όμως αυτό πολύ εύκολα αλλάζει και το έχουμε δει, γιατί βλέπουμε στα κρούσματα ότι είναι εύκολη η ενδοοικογενειακή μετάδοση. Αυτό είναι το μήνυμα, τώρα που πάμε προς 15Αύγουστο που περιμένουμε συναθροίσεις και τουρισμό όσο μπορούμε, να τηρούμε τα μέτρα που ξέρουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακά έχουν ανέβει σημαντικά τα ποσοστά εμβολιασμού σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. «Αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο έχουμε 46 – 47% πλήρως εμβολιασμένους, όταν ήμασταν στο 36% πριν από λίγες ημέρες. Είναι μεγάλα ποσοστά, στην Κρήτη πλησιάζουμε το 50% πλήρως εμβολιασμένοι. Γίνονται πολλές β’ δόσεις, έχουμε κρατήσει τα ποσοστά των εμβολιασμένων στις 4 και 5 χιλ. την ημέρα. Είμαστε αρκετά καλά και τα ποσοστά μας ανεβαίνουν. Εμβολιάζεται ο κόσμος στην Κρήτη και έπρεπε να είχαμε εμβολιαστεί χθες. Άνοιξαν οι μικρότερες ομάδες, πρέπει να εμβολιαστούμε άμεσα, όλος ο κόσμος. Δεν υπάρχουν άλλοθι. Κάθε μέρα που βγαίνουν μελέτες λέμε πόσο ασφαλής είναι ο εμβολιασμός. Πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Αυτό είναι το μήνυμα, δεν υπάρχει καμία ανοχή».

Κλείνοντας, ο κ. Βαμβακάς αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εμβολιασμού από κινητές μονάδες στους εργαζόμενους του τουρισμού λέγοντας, πως όλοι συνεργάζονται προκειμένου να γίνει πραγματικότητα. «Είδαμε ότι με τις κινητές μονάδες ήρθε κόσμος ακόμη και νέος, που δεν έχει πάει να εμβολιαστεί σε κάποιο κέντρο εμβολιασμού. Αυτό μπορεί να αποδώσει και στις τουριστικές περιοχές και μονάδες. Να εμβολιαστεί ο κόσμος που δουλεύει σε αυτές. Έτσι θα αυξηθούν τα ποσοστά, αυτή τη στιγμή στην Κρήτη έχουμε μια μεγάλη κίνηση, ο τουρισμός είναι στο φουλ στην Κρήτη. Έχουμε κάλυψη μεγάλη, περνάει το 70%. Πρέπει να το διαφυλάξουμε και να φροντίσουμε όλοι να εμβολιαστεί ο κόσμος κι όσο μπορούμε να προσέχουμε».