«Ο μηχανισμός των Δομών Υγείας είναι σε ετοιμότητα», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και το Σωτήρη Μεταξά ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Λάμπρος Βαμβακάς, μία ημέρα πριν το άνοιγμα των συνόρων και για τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η προετοιμασία των δομών υγείας του νησιού συνεχίζεται ενώ όσον αφορά το κομμάτι του τουρισμού, το σχέδιο το οποίο αναπτύχθηκε είναι σε εξέλιξη.

«Πάντα υπάρχουν προβλήματα , πάντα παρουσιάζονται κάποια μικρά θέματα τα οποία σιγά – σιγά επιλύονται», σημείωσε ο κ. Βαμβακάς.

Έλεγχοι στο 30% τω επιβατών πτήσεων – Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα

Αναφορικά με τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας ο αντιπεριφερειάρχης υγείας σημείωσε πως γίνονται όσο το δυνατόν περισσότεροι έλεγχοι, ενώ σε ότι αφορά την Κρήτη, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ένα μικρό ποσοστό εισαγόμενων κρουσμάτων.

«Πραγματικά ,δεν μπορεί να γίνονται έλεγχοι σε όλους όσοι θα έρθουν στην Ελλάδα, παρότι είδαμε βέβαια, ότι τα πράγματα σιγά-σιγά αλλάζουν και ειδικά στον Προμαχώνα πλέον ζητάμε να γίνονται έλεγχοι σε όλους που θέλουν να περάσουν», ανέφερε ο κ. Βαμβακάς.

Ωστόσο τόνισε πως είναι δύσκολο να γίνονται έλεγχοι σε όλους που φτάνουν αεροπορικώς. «Οι έλεγχοι γίνονται σε ένα 30% περίπου των επιβατών πτήσεων. Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που ξέρουμε, γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι ακριβώς γίνεται, το ποσοστό που έχει βρεθεί θετικό είναι μικρό», συμπλήρωσε.

Ανησυχία για τα εγχώρια κρούσματα – Τα μέτρα ατομικής προστασίας ο μόνος τρόπος για αποφυγή τοπικών lockdown στο νησί

Παράλληλα σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα πρωτόκολλα αλλά και τα μέτρα ατομικής προστασίας, τονίζοντας πως έχει καθοριστική σημασία να γίνεται η υποδοχή των τουριστών με ασφάλεια και να εφαρμόζονται τα μέτρα από τους εργαζόμενους. «Αυτά θα μας προφυλάξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας.

Ο κ. Βαβμακάς εκτίμησε πως το πρώτο crash- test αναφορικά με την επανεκκίνηση του τουρισμού κρίνεται θετικό και όλα δείχνουν πως μέχρι στιγμής τηρούνται οι κανόνες.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, είναι να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τους κανόνες, που τους ξέρουμε πλέον όλοι», υπογράμμισε τονίζοντας ταυτόχρονα πως οι ειδικοί ανησυχούν πολύ και για τα εγχώρια κρούσματα.

«Μας ανησυχεί ότι μπαίνουν στη χώρα επισκέπτες και από νέα κράτη σιγά- σιγά, μας ανησυχεί που βλέπουμε ότι υπάρχουν σίγουρα ασυμπτωματικά, εισαγόμενα κρούσματα  και μας ανησυχεί πάρα πολύ όλη αυτή η χαλάρωση που υπάρχει, σε ένα μεγάλο βαθμό, με τα πανηγύρια και τα γλέντια καθώς και με τα μαγαζιά, ιδίως τα μπαρ που σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει συνωστισμός και δεν τηρούνται οι κανόνες», ανέφερε.

Μάλιστα δήλωσε πως η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τα πανηγύρια κινείται στη σωστή κατεύθυνση αφού υπάρχουν φόβοι για νέα έξαρση του ιού. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Βαμβακάς, 25% των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή είναι «ορφανά» και αυτά τα άτομα μπορεί να βρεθούν σε τέτοιες εκδηλώσεις και να διασπείρουν τον ιό.

Τέλος δήλωσε πως η τήρηση των μέτρων από όλους τους Κρητικούς, είναι ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθούν τοπικά lockdown σε περιοχές του νησιού.

«Πιστεύουμε να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε σε κάποιο τοπικό lockdown. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα, πόσα εισαγόμενα θα έχουμε και αν θα υπάρξει διασπορά στην κοινότητα», κατέληξε ο κ. Βαμβακάς.