Νέες αναταράξεις στην αγορά του εμβολίου, μετά τη μεγάλη διαμάχη της AstraZeneca με την ΕΕ. Αυτήν τη φορά η Βρετανία ακυρώνει συμβόλαιο παραγγελίας εμβολίου κατά του κοροναϊού που αναπτύσσει η γαλλική εταιρεία Valvena.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το σκεύασμα της Valvena δεν επρόκειτο να πάρει έγκριση από την MHRA αν και σχολίασε ότι υπάρχουν και εμπορικοί λόγοι για τους οποίους δεν προχωράει η συμφωνία.

«Υπάρχουν εμπορικοί λόγοι για τους οποίους ακυρώσαμε το συμβόλαιο αλλά αυτό που μπορώ να της πω είναι πως ήταν επίσης σαφές σε εμάς ότι το εν λόγω εμβόλιο που ανέπτυσσε η εταιρία δεν θα έπαιρνε έγκριση από την MHRA εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Βρετανός υπουργός Υγείας απαντώντας σε μια ερώτηση Σκωτσέζου βουλευτή.

Η Γαλλία προσπαθεί να «σώσει» την κατάσταση με συμφωνία με την ΕΕ

Στο μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το εμβόλιο της Valneva και συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις.

«Έχουμε τη βούληση να συνεχίσουμε» τις διαπραγματεύσεις με τη Valneva σε επίπεδο ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου με θέμα την εκστρατεία εμβολιασμού.

Η μετοχή της Valvena έχασε 40% της αξίας της

Η Valneva, που έχει εν μέρει την έδρα της στην Νάντη, αναπτύσσει ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 το οποίο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Είχε ωστόσο υπογράψει ήδη ένα συμβόλαιο με τη βρετανική κυβέρνηση για την παράδοση 100 εκατ. δόσεων σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων.

Όμως ο όμιλος ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως το Λονδίνο αναίρεσε το συμβόλαιο, ένα σκληρό χτύπημα για την εταιρία καθώς επρόκειτο για τη μοναδική της παραγγελία για αυτό το εμβόλιο. Η μετοχή της έχασε σχεδόν το 40% της αξίας της στο χρηματιστήριο μετά την ανακοίνωση αυτή.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους λόγους αυτής της αναίρεσης, διευκρινίζοντας μόνο πως το Λονδίνο την κατηγορεί ότι «δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της» κάτι το οποίο η εταιρία «αμφισβητεί έντονα».

Εμβόλιο με αδρανοποιημένο ιό

Όμως, «από ευρωπαϊκής πλευράς οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Επιτροπή για ένα συμβόλαιο συνεχίζονται (…) για παραδόσεις το 2022», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Valneva και την ΕΕ είναι επίσης περίπλοκες. Είχαν διακοπεί στις αρχές του έτους, προτού επαναληφθούν στη συνέχεια.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, υπολογίζουν σε αυτό το εμβόλιο προκειμένου να «διαφοροποιήσουν» την εμβολιαστική κάλυψη, εξήγησε το υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο με αδρανοποιημένο ιό.

Κανένα εμβόλιο αυτής της τεχνικής δεν έχει εγκριθεί μέχρι τώρα στην ΕΕ. Εκείνα που έχουν διανεμηθεί χρησιμοποιούν την τεχνολογία είτε του αγγελιαφόρου RNA –αυτά της Pfizer/BioNTech και της Moderna– είτε του ιικού φορέα –της AstraZeneca Johnson & Johnson.