Κύμα αντιδράσεων από την ακαδημαϊκή κοινότητα έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αναστείλει τη λειτουργία 37 τμημάτων ανώτατης εκπαίδευσης που «γεννήθηκαν» στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του «χάρτη» των πανεπιστημίων. Μεταξύ αυτών των τμημάτων είναι και έξι του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που επρόκειτο να λειτουργήσουν με χρονικό ορίζοντα την επόμενη τριετία. Με σκληρή γλώσσα ο πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ Νίκος Κατσαράκης μίλησε για τις εξελίξεις στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta, έκανε λόγο για επιθετική κίνηση από την πλευρά του υπουργείου και για ντόμινο στον σχεδιασμό του ακαδημαικού ιδρύματος.

«Η απόφαση αυτή του υπουργείου Παιδείας ανατρέπει πλήρως τον σχεδιασμός μας. Είναι μία επιθετική κίνηση από την πολιτεία με την οποία βάλλεται ξεκάθαρα το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Κατσαράκης και συμπλήρωσε «εμείς από την πλευρά μας έχουμε προχωρήσει, ως οφείλαμε, σε έναν σχεδιασμό με βάση το νόμο 4610 που προβλέπει τη λειτουργία των συγκεκριμένων τμημάτων. Έχουμε έρθει σε επαφή με φορείς της αυτοδιοίκησης για το θέμα της στέγασης των τμημάτων ακόμα και για ζητήματα φοιτητικής στέγης. Μπορεί το υπουργείο στην απόφασή του να αναφέρει ότι τα τμήματα δημιουργήθηκαν χωρίς σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση, αλλά στην περίπτωση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου δεν υπάρχει καμία προχειρότητα. Έχουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό πενταετίας και είναι στην αρμοδιότητα της συγκλήτου να αποφασίσει για τα ακαδημαικά κριτήρια στη λειτουργία αυτών των τμημάτων».

Το υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «τα τμήματα αυτά που επρόκειτο να λειτουργήσουν για πρώτη φορά τα επόμενα χρόνια, θα επανεξεταστούν ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής».

«Θα εξετάσουμε πως θα απαντήσουμε σε αυτή την επιθετική κίνηση. Είναι βέβαιο πως το Πανεπιστήμιο θα υπερασπιστεί τον ιδρυτικό νόμο μέσα από τον οποίο προέκυψε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Τις αποφάσεις θα τις λάβει η σύγκλητος», τόνισε ο πρύτανης του ιδρύματος Νίκος Κατσαράκης.

Σωτήρης Μεταξάς