test

Β. Σπανούλης: “Ονειρική στιγμή”

Πρέπει να διαβάσετε

Και επίσημα πλέον ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο νέος προπονητής της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, με τον πρόεδρο της ΕΟΚ Βασίλη Λιόλιο να τον παρουσιάζει επίσημα εκ μέρους της Ομοσπονδίας, και τον ίδιο να χαρακτηρίζει την παρουσία του στην Εθνική ως όνειρο ζωής που γίνεται πραγματικότητα.

Πρώτος στόχος του όπως είπε η δημιουργία μιας ομάδας που θα είναι οικογένεια, με παίκτες μαχητές, οι οποίοι θα νιώθουν και πάλι προσμονή και ανατριχίλα όταν θα φορούν το εθνόσημο.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι έχει μιλήσει ήδη με 10-12 παίκτες, ενώ απάντησε και για το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Αναλυτικά όσα είπε ο Σπανούλης

Για τα συναισθήματά του: «Για μένα είναι ονειρική στιγμή, ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Όταν σε καλεί η πατρίδα σου πρέπει να ανταποκριθείς και να δώσεις όλο σου το είναι. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προκατόχους μου, με τελευταίο τον Δημήτρη Ιτούδη. Σε όσους μόχθησαν για να πετύχει νίκες η Εθνική ομάδα. Όσοι είναι εδώ και όσοι δεν είναι, είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές τα Εθνικής ομάδας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, τον Δήμο και τον Νίκο που με εμπιστεύτηκαν. Βλέπω τον Μήτσο, τον Τσάρο, τον Σόφο… Έχουμε ζήσει μαγικές στιγμές μαζί, μέσα κι έξω από τα γήπεδα. Στιγμές που διηγούμαστε πλέον στα παιδιά μας, αλλά και άλλες που μας έκαναν να δεθούμε πιο πολύ και να έχουμε τη σχέση που έχουμε τώρα. Λείπουν 4-5 για να συμπληρώσουμε δωδεκάδα.

Η λέξη τιμή είναι λίγη για να περιγράψω αυτά που νιώθω. Η Εθνική ομάδα δεν είναι σύλλογος. Είναι η επίσημη αγαπημένη, που ενέπνεε κόσμο και αυτός είναι ο στόχος μας με τη διοίκηση και όλο το σταφ. Να ξανακάνουμε την ομάδα να νιώσει τι σημαίνει να φοράς τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Πάνω από όλα είναι περηφάνια, είναι ανατριχίλα και είναι τιμή. Αυτά τα παραδείγματα πρέπει να περνάμε στις επόμενες γενιές.

Η κληρονομιά μας πρέπει να είναι πως πρέπει να είμαστε μαχητές, γενναίοι και να παλεύουμε για τα όνειρά μας. Ο Έλληνας είναι μαχητής, είναι γενναίος, έχει να τα βάζει με δυνατούς και να κερδίζει. Θέλουμε να κάνουμε ένα σύνολο που θα παλεύει ο ένας για τον άλλο και όχι για τον εαυτό του. Όλοι μας κάναμε πολλές φορές κάτι παραπάνω, για μας, για την ομάδα, για την πατρίδα και αυτούς που παίζουν μπάσκετ.

Είναι χρέος μας αυτή την κληρονομιά να την περάσουμε και στους επόμενους. Είναι χρέος μας να φέρουμε τους επόμενους παίκτες στην Εθνική ομάδα. Μια επιτυχία, μια ενότητα και ένα οικογενειακό κλίμα είναι το πιο σημαντικό για να παίξει κάποιος μπάσκετ και να του δημιουργήσουμε πρότυπα. Δεσμεύομαι πως θα κάνω ό,τι μπορώ για να είναι αυτή η ομάδα μια ΟΜΑΔΑ, από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία».

Για το αν σκέφτεται να κάνει ανανέωση: «Πάμε να πιάσουμε από το τέλος το πράγμα, ενώ πρέπει να το πιάσουμε από την αρχή. Για μένα δεν υπάρχει κανένα άνοιγμα ή κλείσιμο κύκλου. Θεωρώ πως υπάρχει μια καλή μαγιά. Πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι δεν έχουμε παίκτες ή σουτέρ. Κι εμείς δεν είχαμε σουτέρ, αλλά βάζαμε τα δύσκολα γιατί τα πιστεύαμε. Έχουμε πολλά παιδιά που έχουν πάρει τίτλους και πρέπει να τα βοηθήσουμε να έχουν ένα σωστό κλίμα για να προσφέρουν στην Εθνική ομάδα.

Για μένα δεν υπάρχει ηλικία, όποιος κρίνουμε ότι μπορεί να βοηθήσει θα τον καλέσουμε. Πρέπει να χτίσουμε μια ομάδα που θα έχει πολύ καλή χημεία και να πιστέψουμε ότι μπορεί να κάνει αυτό που θέλουμε. Είναι σημαντικό να έχουμε όλους τους παίκτες διαθέσιμους και να κάνουμε την επιλογή μας από μια πληθώρα. Δεν σημαίνει ότι αν κάποιος δεν είναι τη μια χρονιά, δεν θα είναι και την επόμενη».

Για τη δυσκολία της αποστολής του και το επιτελείο του: «Δεν παίζω με την πλάτη στον τοίχο, ούτε έχω να ανέβω κανένα βουνό. Με τα περισσότερα παιδιά έχω παίξει συμπαίκτης ή αντίπαλος. Για μένα η Εθνική ομάδα είναι περηφάνια. Κάποια πράγματα έγιναν σωστά, κάποια έγιναν λάθος. Αυτά που δεν έγιναν σωστά στο παρελθόν, πρέπει να είναι αυτά που θα μας κάνουν καλύτερους στο μέλλον. Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σε μας τους Έλληνες αρέσει ο δύσκολος δρόμος. Πρόθεσή μας είναι να γίνουμε καλύτεροι. Για το επιτελείο έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου, το επόμενο διάστημα θα τα μάθετε όλα».

Για το πότε θα αρχίσει επαφές με τους παίκτες για να πετύχει την πανστρατιά: «Έχω μιλήσει τουλάχιστον με 10-12 άτομα ήδη. Πάντα ήμουν δίπλα στην Εθνική, πάντα έστελνα μηνύματα… Είναι η αγάπη πάνω από όλα για την πατρίδα και τα ιδανικά της. Είναι περηφάνια. Δεν το βλέπω ούτε σαν πρόκληση, είναι δεδομένο ότι πάμε να φτιάξουμε μια ομάδα και να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μια ομάδα που θα έχει νοοτροπία νικητή και θα πηγαίνει παντού να κερδίζει. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα το ξαναπροσπαθήσουμε. Μαγικό ραβδάκι ή συμβόλαιο με την επιτυχία δεν έχει κανένας. Όμως έχουμε συμβόλαιο να είμαστε δίπλα στην Εθνική ομάδα, να έρχονται όλοι όσοι είναι υγιείς και να ξέρουν όλοι επειδή προέρχονται από επίπονες σεζόν ότι θα τους περιμένει μια οικογένεια».

Για το γεγονός ότι θα έχει συνεργάτες στην ομοσπονδία ανθρώπους που ήταν συμπαίκτες του: «Είναι τιμή και συγκίνηση που τα έφερε έτσι η ζωή και είμαστε πλέον συνεργάτες στην Εθνική ομάδα, την ομάδα που μας έφερε να φτιάξουμε αυτή τη σχέση που έχουμε τώρα. Όταν ασχολούμαστε με δουλειά είναι… δουλειά. Χαίρομαι που είμαι δίπλα στον Δήμο, τον Δημήτρη, τον Σόφο. Χτίσαμε φιλίες ζωής και είναι κάτι ονειρικό, δεν το περίμενα ότι θα είμαι στην Εθνική ομάδα προπονητής μαζί τους. Είναι υποχρέωσή μας όλοι να ενωθούμε για να φέρουμε επιτυχίες».

Για το πώς θα διαχειριστεί το κεφάλαιο Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Έχω μιλήσει με τον Γιάννη, αγαπά παθολογικά την Εθνική ομάδα. Θέλει να τη βοηθήσει πάρα πολύ το καλοκαίρι. Είχε έναν τραυματισμό, αναρρώνει τώρα και τον περιμένει μια μεγάλη σεζόν. Είναι ένας παγκόσμιος σούπερ σταρ, αλλά ένας ταπεινός σούπερ σταρ. Θέλει να συνεισφέρει τα μέγιστα στην Εθνική ομάδα».

Για το αν το πάθος που βγάζει στα λόγια του προέρχεται από το γεγονός ότι η Εθνική ομάδα δεν είχε μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 14 χρόνια: «Αν δεν είχαμε κίνητρο, δεν θα κάναμε τίποτα, όμως δεν χρειάζεσαι κίνητρο για να είσαι στην Εθνική. Ίσως με βλέπετε με τέτοιο πάθος, γιατί ήμουν παίκτης της ομάδας. Μου βγαίνει αυθόρμητα αυτό το πάθος. Δεν μιλάμε για σύλλογο, αλλά για την πατρίδα μας και τα ιδανικά μας. Όχι μόνο να τραγουδάμε τον εθνικό ύμνο, αλλά να τον νιώθουμε. Μόνο έτσι θα βγάλουμε κι αυτά που πρέπει στο γήπεδο. Για μένα δεν γίνεται να λέμε για αποτυχίες ή ξηρασία. Όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Χρειάζεται και τύχη, που εμείς όταν παίζαμε την είχαμε. Την είχε και η Γερμανία που παρά ένα σουτ θα έμενε έξω από τα ημιτελικά. Πρέπει να μεταφέρουμε τη θετική μας ενέργεια και όχι να λέμε “αποτύχαμε, χάσαμε”. Να είναι αυτά τα 14 χρόνια ένα μάθημα για τη συνέχεια».

Για το αν ένιωσε ίσως ότι δεν ήταν ακόμη έτοιμος: «Δεν ήμουν καλός στα… άλματα, αλλά πάντα είχα εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μου και είχα πίστη στην ομαδικότητα και στο σύνολο. Από την πρώτη στιγμή που μου έγινε η πρόταση ένιωσα περηφάνια και τιμή».

Για το αν ανησυχεί για τη φθορά που μπορεί να έχει για έναν προπονητή η Εθνική ομάδα: «Δεν το σκέφτηκα ούτε δύο δευτερόλεπτα. Για μένα η λέξη φθορά και πίεση δεν υπάρχουν στη ζωή μου. Πίεση έχει μια οικογένεια που δεν έχει λεφτά για να ταΐσει τα παιδιά της, πίεση έχουν οι άνθρωποι με αυτά που έπαθαν στη Θεσσαλία…

Για μένα είναι τιμή. Δεν σκέφτομαι καμία φθορά ή το θα πουν οι άλλοι, παρά μόνο να κάνω το καλύτερο που μπορώ από τη θέση μου. Πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες, εμείς βάζουμε τις αρχές και τη χημεία. Δεν σκέφτομαι τίποτα αρνητικό, σκέφτομαι πάντα θετικά. Έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση και στους παίκτες, είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες θα καταλάβουν ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να πετύχουμε».

Για το αν τον ανησυχεί αυτό που λέγεται ότι δεν υπάρχει πολύ «υλικό»: «Αυτό που πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα είναι η γκρίνια. Γκρίνια σημαίνει ανασφάλεια, ότι δεν έχω την όρεξη να δουλέψω με ένα παιδί, ότι δεν θέλω να δουλέψω στο γήπεδο παραπάνω ώρες… Εγώ είμαι χαρούμενος που κάνω αυτό που αγαπώ, είμαι ευλογημένος. Πάντα υπάρχει λύση για όλα, όταν θέλεις και υπάρχει όρεξη. Παλιά έλεγαν “δεν μπορεί να πετύχει η Εθνική ομάδα, δεν έχει σουτέρ” και για μια τετραετία βρέθηκε η χρυσή μαγιά. Βάλαμε όμως το εγώ κάτω από την ομάδα. Πρέπει να φτιάξουμε πρώτα την ομάδα και μετά να πάμε στα υπόλοιπα».

Για το αν θέλει μια Εθνική ομάδα να παίζει σε υψηλό σκορ: «Θα πάμε στην κατεύθυνση για να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι. Κι εμείς με τις ΗΠΑ βάλαμε 101 πόντους, βγήκε από τον ζήλο μας. Το πώς θα πάει ένα παιχνίδι θα το ορίσει ο ρυθμός. Έχουμε μια ομάδα που μπορεί να κερδίσει και στους 70 και στους 100 πόντους».

Για το αν είναι επαρκής ο χρόνος προετοιμασίας για το Προολυμπιακό: «Είναι τελείως διαφορετικό να είσαι προπονητής στην Εθνική ομάδα. Ο τρόπος που θα νιώσει ο παίκτης την Εθνική ομάδα και θα έχει όρεξη να έρθει και όχι να πάει διακοπές, θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος μας. Κι εμείς παρότι ήμασταν κουρασμένοι, θέλαμε να πάμε για ένα ακόμη μετάλλιο. Αυτή την προσμονή θέλουμε να ξαναφέρουμε στην Εθνική. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Εθνική δεν είναι σύλλογος και να βάλουν το εγώ κάτω από την Εθνική. Μπορεί να χρειαστείς να έχεις έναν διαφορετικό ρόλο από ό,τι στην ομάδα σου. Εμείς θα φτιάξουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα, για να το κάνουμε όσο πιο εύκολο γίνεται στους παίκτες».

Για το αν θα δούμε στα προκριματικά κάποια πράγματα εν όψει καλοκαιριού: «Πρέπει να παίζουμε ένα μπάσκετ που θα πρεσβεύουν και οι παρόντες και όσοι δεν μπορούν για να είναι στην Αμερική, όπως ο Γιάννης ή ο Θανάσης. Πρέπει οι παίκτες να ξέρουν τι θα περιμένουν».

Για το αν θα έχει συμβουλευτικό ρόλο στο αναπτυξιακό κομμάτι: «Είναι κάτι που θα συζητήσουμε. Είναι πολύ σημαντική η θέση όλων των παιδιών στο αναπτυξιακό, στο μπάσκετ Γυναικών… Για μένα είναι ενιαίο το μπάσκετ. Θα είναι κάτι που θα μας απασχολήσει και θα μιλάμε πολύ συχνά».

Για την αλλαγή πολλών προπονητών στην Εθνική ομάδα: «Όταν είσαι παίκτης πρέπει να τιμάς την Εθνική ομάδα. Όταν είσαι σε ομάδα και δεν σου αρέσει ο προπονητής, μπορείς να πας στον μάνατζέρ σου και να του πεις να σου βρει άλλη ομάδα. Για μένα δεν υπάρχει αυτό στην Εθνική ομάδα. Όταν σε καλεί η ομάδα και είσαι υγιής, πρέπει να είσαι εκεί».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα