Συγκρατημένα αισιόδοξος, εμφανίζεται ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης, σε μία ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Στο σχετικό γράφημα με την πορεία των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ο κ. Τζανάκης προβλέπει ότι όλο τον Ιανουάριο θα διατηρηθούμε σε τριψήφια νούμερα, πολύ κοντά στα 700 ανά ημέρα ενώ αν προσέξουμε πολύ την ατομική μας συμπεριφορά στο τέλος του μήνα θα μπορέσουμε να συμπιέσουμε τα κρούσματα στα 400 ανά ημέρα. 

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, το αισιόδοξο στοιχείο στην υπόθεση αυτή, είναι ότι μάλλον αποφύγαμε την έκρηξη της πανδημίας εξαιτίας των γιορτών. «Η καμπύλη συνεχίζει να δείχνει αποκλιμάκωση αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό» αναφέρει ο ίδιος.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Τζανάκη:

«Σήμερα αναρτώ μια πρώτη ανάλυση μου με την αποτίμηση της επίδρασης των γιορτών στη δυναμική της πανδημίας…. Στην εικόνα αναπτύσσεται το μοντέλο όπως θα εξελισσόταν χωρίς την άρση των μέτρων και την χαλαρότητα της περιόδου από 15/12/2020 (συνεχής γραμμή).

Με την διακεκομένη γραμμή αναπτύσσεται αυτό όπως εξελίχθηκε στην πραγματικότητα με την χαλαρότητα και την άρση των μέτρων (σκιασμένη περιοχή παριστά τα (95%CI). Tο δεύτερο μοντέλο αναπτύχθηκε με την παραδοχή της σταδιακής αύξησης του κοινωνικού συγχρωτισμού 10%-50% με κορύφωση το διήμερο της πρωτοχρονιάς, εξαιτίας της άρσης των μέτρων και της κοινωνικής χαλαρότητας…

Από τα 2 μοντέλα ζητήθηκε βραχυχρόνια πρόβλεψη 20 ημερών. Είναι εμφανής η επίδραση της άρσης των μέτρων…. Έτσι αντί αυτή την εβδομάδα να έχουμε κρούσματα 200-400/ημέρα, όπως είχαμε προβλέψει σε παλιότερη ανάρτηση, έχουμε 600-800…. Η δυναμική αυτή οδηγεί στην πρόβλεψη ότι θα διατηρηθούμε όλο τον Ιανουάριο σε τριψήφια νούμερα πολύ κοντά στα 700 κρούσματα ανά ημέρα. Μόνο αν προσέξουμε πάρα πολύ την ατομική μας συμπεριφορά θα μπορέσουμε στο τέλος του μήνα να συμπιέσουμε τα κρούσματα γύρω στα 400/ημέρα……

Πάντως υπάρχει και ένα καλό νέο στην όλη υπόθεση….. Μάλλον αποφύγαμε την έκρηξη της πανδημίας εξαιτίας των γιορτών όπως περίμεναν πολλοί….έτσι ευτυχώς η καμπύλη συνεχίζει να δείχνει αποκλμάκωση αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό…… κάτι είναι και αυτό…..

Είθε ο Θεός των εμβολίων και των Μαθηματικών να είναι μαζί μας…. Stay safe….».