Στη παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού και την ανησυχία που έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η εμφάνισή της, αναφέρθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τους Σωτήρη Μεταξά και Μαρία Μπινιχάκη ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο στοιχεία που ανησυχούν τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι φαίνεται να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την μετάλλαξη Δέλτα αλλά και το ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται να διαφεύγει των εμβολίων λίγο περισσότερο από το στέλεχος που επικρατεί αυτήν την ώρα παγκοσμίως. «Υπάρχουν ενδείξεις από το γονιδίωμά της ότι πιθανώς να διαφεύγει λίγο περισσότερο από τα εμβόλια όσον αφορά τρις μολύνσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στα σενάρια για την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, τονίζοντας πως η ιατρική κοινότητα περιμένει με αγωνία τα νεότερα στοιχεία.

«Ένα σενάριο είναι τελικά η μετάλλαξη Όμικρον να μην επικρατήσει», ανέφερε ο κ. Τζανάκης ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για ένα απομακρυσμένο σενάριο το οποίο έχει «λίγες πιθανότητες, αλλά υπαρκτές» να επιβεβαιωθεί.

«Αν όντως κυριαρχήσει, υπάρχει το πολύ καλό σενάριο να προκαλεί ήπια νόσο, οπότε αυτό είναι προς όφελός μας γιατί αν προκαλεί ήπια νόσο απλά θα ανοσοποιήσει τους ανεμβολίαστους», συνέχισε ο κ. Τζανάκης

«Υπάρχει και το πολύ κακό σενάριο να είναι όχι απλά πολύ μεταδοτική αλλά να διαφεύγει και πλήρως των εμβολίων», συνέχισε εξηγώντας πως κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι «θα έχουμε πολύ μεγάλο πέμπτο κύμα, τεράστιο, με πολύ μεγάλη επίπτωση αν μείνουμε ανεμβολίαστοι σε μεγάλο βαθμό».

Ωστόσο ο κ. Τζανάκης διευκρίνισε πως εκτιμά πως όλα τα παραπάνω σενάρια είναι απομακρυσμένα. «Το πιο πιθανό σενάριο να συμβεί είναι ότι θα προκαλεί ήπια ή και βαριά νόσο σε ανεμβολίαστους, αλλά δεν θα προκαλεί βαριά νόσο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες», ανέφερε ο καθηγητής και συνέχισε: «Και σε αυτή την περίπτωση όμως επειδή μεταδίδεται πολύ και θα πιάσει πάρα πολύ κόσμο θα επιβαρυνθεί το υγειονομικό σύστημα».