«Μέχρι την 1η Ιουλίου η Κρήτη ήταν σχεδόν αλώβητη από τον κορωνοϊό. Από τον Ιούλιο και μετά είχαμε «εκτίναξη» των κρουσμάτων με το άνοιγμα του τουρισμού» είπε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA.  

Μάλιστα ο ίδιος πρόσθεσε πως παρά τα 465 επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην Κρήτη από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, η κατάσταση είναι ακόμα ελεγχόμενη καθώς τα νοσοκομεία της Κρήτης δεν έχουν «πιεστεί».

«Το σύστημα υγείας της Κρήτης δεν έχει ακόμα «πιεστεί». Ο τουρισμός έφερε «ξύπνημα» της επιδημίας. Η ζωή όμως πρέπει να συνεχιστεί μαζί με τον κορωνοϊό, δεν πρέπει να κλειστούμε στα σπίτια μας αλλά για να τον αντιμετωπίσουμε πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Τα πράγματα στην Κρήτη είναι υπό έλεγχο αλλά θα πρέπει να προσέχουμε. Έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς στο νησί. Το 95% είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα του ιού και το 5% έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης. Μάλιστα πρόσθεσε πως στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται δύο ασθενείς στη Μονάδα COVID και ένας ασθενής στην εντατική.

«Υπήρχαν βαριά περιστατικά στο ΠΑΓΝΗ, μπήκαν στη ΜΕΘ αλλά δεν διασωληνώθηκαν και θεραπεύτηκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κατάσταση είναι δυναμική μετά και το άνοιγμα των σχολείων. Μας ανησυχεί αλλά θα πρέπει να ζούμε με αυτή την κατάσταση. Αν τηρούμε τα μέτρα, τότε ίσως έχουμε καθοδική πορεία» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.