Τζανάκης στον ΣΚΑΪ Κρήτης: Παρακινδυνευμένο το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Πρέπει να διαβάσετε

«Παρακινδυνευμένο» χαρακτήρισε το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στην Μαρία Μπινιχάκη.

Αρχικά, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στο επιβεβαιωμένο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους κορωνοϊού που έχει εντοπιστεί στο Ηράκλειο και έχει σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα, λέγοντας πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να έχει ξεφύγει η μετάλλαξη καθώς η τεχνική που χρησιμοποιεί το εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, μπορεί να την ανιχνεύσει. «Μπορεί να βρει κάποιες αλλαγές στα αντιγόνα που ανιχνεύει, τα οποία καθοδηγούν στο ότι πιθανώς πρόκειται για μεταλλαγμένο ιό και εν συνεχεία το δείγμα στέλνεται στο κατάλληλο εργαστήριο όπου γίνεται γονιδιωματική ανάλυση εξ ολοκλήρου του ιού και πιστοποιείται η μετάλλαξη του» ενώ όπως αποκάλυψε ο κ. Τζανάκης και στο παρελθόν είχαν σταλεί αρκετά δείγματα από την Κρήτη, προκειμένου να πιστοποιηθεί αν πρόκειται για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού. 

Αυτό που δεν ξέρουμε, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, είναι αν ο ιός αυτός κυκλοφορεί στην κοινότητα, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές. Όπως επίσης, άγνωστο παραμένει το αν αυτός ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα αυξημένα κρούσματα σε αρκετές περιοχές γιατί δεν είναι σίγουρο αν τα εργαστήρια που ανιχνεύουν τον ιό, μπορούν να ανιχνεύσουν και τις μεταλλάξεις. Αυτό εξαρτάται από την τεχνική. «Δεν είμαι σίγουρος πόσα και ποια εργαστήρια στην Ελλάδα έχουν αυτή την τεχνική. Γι’ αυτό είναι πολύ σωστό, που θα γίνει ένα επιδημιολογικό δίκτυο επιτήρησης του γονιδιώματος του ιού, ώστε να ξέρουμε την έκταση του  προβλήματος. Αν και υποθέτω ότι δεν είναι μεγάλη, διότι αν κυκλοφορούσε στην Κρήτη θα έπρεπε να υπάρχει πολύ μεγάλη εξάπλωση. Έχω την εντύπωση ότι θα είναι μοναδικό το κρούσμα που βρέθηκε».

Αναφορικά με το αν υπάρχει διαφοροποίηση των χαρακτηριστικών και των συμπτωμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, ο κ. Τζανάκης απάντησε: «Η μετάλλαξη είναι σαν κάποιος, που έχει ένα κλειδί και προσπαθεί να ανοίξει μια κλειδαριά. Αυτό κάπου σκαλώνει και μας δυσκολεύει στην κλειδαριά. Πάμε ξανά στον τεχνίτη, μας το φτιάχνει και μετά το κλειδί ελεύθερα ξεκλειδώνει την πόρτα μας. Κάτι τέτοιο κάνει και ο ιός. Φτιάχνει και τροποποιεί το κλειδί του, ώστε να μπει στον οργανισμό μας. Αυτό που ενδιαφέρει τον ιό, είναι να τροποποιήσει την ακίδα και να προσκολλάται ευκολότερα  στο κύτταρο. Αυτή η διαδικασία είναι στη φύση, συνήθως όταν τροποποιείται ο ιός γίνονται ορισμένες μεταλλάξεις και συνήθως στατιστικά παρατηρείται να είναι λιγότερο τοξικός. Εδώ πραγματικά δεν ξέρουμε τι συμβαίνει με την τοξικότητα, δεν έχει φανεί από μελέτες ότι ισχύει κάτι τέτοιο αλλά είναι πιο θανατηφόρος με το εξής σκεπτικό. Είναι διαφορετικό να μολύνει ένας ιός 100 ανθρώπους και διαφορετικό 1.000. Υπό αυτή την έννοια είναι πιο ανησυχητικός, διότι η μεγαλύτερη του μεταδοτικότητα θα επιφέρει περισσότερους νοσηλευόμενους, διασωληνωμένους και θανάτους».

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως αν στο τρίτο κύμα, το στέλεχος αλλάξει και υπάρχει το μεταλλαγμένο όπως συνέβη σε αρκετές χώρες τότε τα πράγματα είναι … σκούρα. «Γιατί θα επικρατήσει μεγάλη επιδημική σε αυτό το τρίτο κύμα, που το απεύχομαι. Δεν φαίνεται προς στιγμή ότι οι γιορτές και το άνοιγμα των δημοτικών οδήγησαν σε μια έκρηξη της πανδημίας, αλλά να μην ξεχνάμε πως τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο είχαμε μια ελεγχόμενη κατάσταση και ξαφνικά μέσα του Οκτώβρη το ελατήριο πετάχτηκε σαν να ήταν από καιρό συμπιεσμένο».  

Ωστόσο, ο κ. Τζανάκης χαρακτήρισε το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρακινδυνευμένο καθώς αποτελείται από παιδιά που συμπεριφέρονται σαν ενήλικες στην πανδημία. Όμως σχολίασε θετικά το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας ενώ όπως πρόσθεσε εξαρτάται από την συμπεριφορά των πολιτών, το πως θα επιδράσει το άνοιγμα του εμπορίου στην πανδημία. 

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τα αποτελέσματα του ανοίγματος της αγοράς θα φανούν μέχρι τις 30 Ιανουαρίου ενώ ανέφερε πως αδυνατεί προς το παρόν να κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα. «Με δεδομένα 5 έως 10 % μεταδοτικότητα το μοντέλο μου, βγάζει ότι μπορεί να προσεγγίσουμε τα 800 με 1.000 κρούσματα προς το τέλος του μήνα. Τότε θα δούμε το αποτύπωμα του ανοίγματος της αγοράς και τότε θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Ελπίζω να είμαστε προς το κατώτερο όριο της πρόβλεψης. Αν όμως καταφέρουμε αυτό τον δείκτη να τον συμπιέσουμε στο 2 – 3% και αν τηρήσουμε τα μέτρα, μπορούμε να έχουμε μια ελεγχόμενη κατάσταση». 

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τζανάκης υποστήριξε πως με την πιστή τήρηση των μέτρων θα προκύψουν συνθήκες άρσης. Διότι θα επιβεβαιωθεί ότι μπορούμε να συνεχίσουμε ως κοινωνία. «Μπορούμε να σκεφτόμαστε έτσι, διότι θα φύγει ο Φλεβάρης και τον Μάρτιο θα ζεστάνει ο καιρός. Μπορεί η εστίαση να ανοίξει με λογικές εφαρμογές μέτρων και τότε να ανοίξει ένας παραγωγικός τομέας, που είναι ίσως από τους μόνους που έχει πληγεί τόσο πολύ. Υπάρχουν συμπολίτες μας που τόσο καιρό είναι άνεργοι, τώρα πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα