Δικαιολογημένo χαρακτήρισε το «πορτοκαλί» χρώμα της Κρήτης στον επιδημιολογικό χάρτη, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. 

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, o καθηγητής ανέφερε ότι η τάση του επιδημιολογικού φορτίου στην Κρήτη, παρουσιάζει μια σταθεροποίηση, αφού φαίνεται να έχει ανακοπεί η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων. «Είμαστε ακόμη σε υψηλά επίπεδα, αλλά φαίνεται ότι δε συνεχίζεται το «ράλι» της αύξησης των κρουσμάτων. Ελπίζω αυτό να μην είναι πρόσκαιρο και να ακολουθεί μια πτωτική τάση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων, την εντατικοποίηση των εμβολιασμών και την ατομική ευθύνη του καθενός. «Πρέπει να προσέξουμε τις κοινωνικές μας επαφές. Αν πάει κανείς έξω καταλαβαίνει ότι όλος ο κόσμος είναι χαλαρός, λες και δε συμβαίνει τίποτα. Ελπίζω τώρα που ο καθένας έρχεται σε επαφή με οικογένειες που πάσχουν από κορωνοϊό, να καταλάβουν ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ».

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι αυτήν την περίοδο, ασχολούμαστε με την πανδημία των ανεμβολίαστων. «Ήδη πριν από λίγο με ενημέρωσαν ότι είχαμε τέσσερεις εισαγωγές στη μονάδα κορωνοϊού που αφορά ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Και έχουμε και πολλούς 20αρηδες και 25αρηδες, οι οποίοι έρχονται στο νοσοκομείο με πυρετό. Θα ήθελα όμως να τους παρακαλέσω, να μην έρχονται στο νοσοκομείο το νέα παιδιά, παρά μόνο αν έχουν δύσπνοια και χαμηλό οξυγόνο. Σε άλλη περίπτωση, τους προτρέπω να κάθονται σπίτι τους σε καραντίνα».

Κλείνοντας, ο καθηγητής πνευμονολογίας προέβλεψε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε συναντήσει όλοι τον ιό. Οι εμβολιασμένοι που θα κινδυνεύσουν από αυτόν, θα είναι οι υπερήλικες, οι οποίοι δεν έχουν αποκτήσει ακόμη τα επίπεδα ανοσίας που απαιτούνται. Οι ανεμβολίαστοι από την άλλη, θα κολλήσουν άπαντες, όπως τόνισε ο κ. Τζανάκης. 

«Το ότι δεν εμβολιάζομαι επειδή θα νοσήσω δεν έχει καμία σημασία. Πρέπει να αποφύγεις τη βαριά νόσηση και τα συμπτώματα που θα σου μείνουν μετά τον κορωνοϊό», τόνισε κλείνοντας ο καθηγητής.