Αισιόδοξο στίγμα για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα σε συνάρτηση με το άνοιγμα του λιανεμπορίου έστειλε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης.

«Αν προσέξουμε και διασφαλίσουμε την ορθή λειτουργία της παραγωγικής δραστηριότητας, δεν αποκλείεται να μην υπάρξει σημαντική επίπτωση στην πανδημία», τόνισε ο κ. Τζανάκης στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA.

Παρουσίασε παράλληλα ενδιαφέροντα στοιχεία για την Κρήτη και την επίδραση της εορταστικής περιόδου στο επιδημιολογικό φορτίου του νησιού.

«Η Κρήτη μετά τις γιορτές διπλασίασε περίπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μπορεί το νησί να είναι η ασφαλέστερη περιοχή της Ευρώπης αλλά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», πρόσθεσε ο Διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης.

Χαρακτήρισε πάντως πολύ καλή την «εικόνα» σε επίπεδο Κρήτης.

«Έχουμε πολύ λίγους ασθενείς covid στα νοσοκομεία. Την καλή εικόνα της Κρήτης πρέπει να τη διαφυλάξουμε και να το κεφαλαιοποιήσουμε ως υποθήκη στο κεφάλαιο του τουρισμού», σημείωσε ο κτζανάκης.

Σε εθνικό επίπεδο σχολίασε πως «ο κοινωνικός συγχρωτισμός κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου προκάλεσε μία ελεγχόμενη αύξηση των κρουσμάτων. Είναι ανεκτή εφόσον παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα. Για να γίνει αυτό απαιτείται ο μέγιστος βαθμός ατομικής ευθύνης».