Τζανάκης στο CRETA: Θα χρειαστούμε και άλλο χρόνο για τη νέα μετάλλαξη – Θέλει ψυχραιμία

Πρέπει να διαβάσετε

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές για την εμφάνιση της μετάλλαξης Μποτσουάνα.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης, σημείωσε πως προς το παρόν κάποια ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη.

«Έχουμε εργαστηριακές ενδείξεις ότι μερικές από τις 32 μεταλλάξεις είναι καινούριες και δεν γνωρίζουμε τη συμπεριφορά τους. Το νέο στέλεχος δεν ξέρουμε αν καταστήσει την νέα παραλλαγή πιο επικίνδυνη, πιο μεταδοτική, αν δημιουργεί βαριά περιστατικά και αν αυξάνει τη θνησιμότητα. Από την άλλη πάντα υπάρχει η πιθανότητα να είναι ηπιότερη, υπάρχει ανησυχία αλλά δεν χρειάζεται πανικός. Πολλές παραλλαγές, έχουμε τελευταία την βραζιλιάνική, τη νοτιοαφρικάνικη ένα σωρό παραλλαγές, καμία από αυτές δεν προκάλεσε ουσιαστικό πρόβλημα καθώς η Δέλτα τις ισοπέδωσε. Θα πρέπει να παρθούν ορισμένα μέτρα μέχρι να ξεκαθαρίσουμε περί τίνος πρόκειται, όπως είναι τα μέτρα απομόνωσης των ταξιδιωτών που έρχονται από επικίνδυνες χώρες» τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέτρο, θα δώσει τη δυνατότητα να βγουν συμπεράσματα περί τίνος πρόκειται, αν η μετάλλαξη αυτή προκαλεί μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης, νόσησης και θνησιμότητας. «Το κλινικό αποτέλεσμα των μετρήσεων είναι αυτό που χρησιμεύει στις εργαστηριακές προσεγγίσεις. Έχουν μια μικρή ανησυχία καθώς μερικές από αυτές τις μεταλλάξεις τις συναντούμε πρώτη φορά, τις περισσότερες όμως τις έχουμε συναντήσει σε άλλα μεταλλαγμένα στελέχη αλλά κάποιες από αυτές τις 32 παρουσιάστηκαν πρώτη φορά και δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθούν. Δεν ξέρουμε αν ο νέος παραλλαγμένος ιός είναι ηπιότερος ή πιο δύσκολος από τον προηγούμενο».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη,  το γεγονός ότι αυτή η μετάλλαξη εμφανίστηκε σε εμβολιασμένους δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς γνωρίζουμε ότι το 25-35% των καθημερινών κρουσμάτων στην Ελλάδα, είναι διαγνώσεις σε εμβολιασμένους με διπλή δόση. «Το γνωρίζουμε αυτό, η μετάλλαξη Δέλτα μολύνει και τους εμβολιασμένους σε χαμηλότερο βαθμό 1 προς 4 περίπου. Όμως έχουμε μολύνσεις σε εμβολιασμένους με τη μετάλλαξη Δέλτα, δεν είναι κάτι καινούριο. Όμως δεν μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η νέα μετάλλαξη ξεφεύγει πλήρως των εμβολίων. Εγώ πιστεύω ότι η νέα μετάλλαξη θα είναι επίσης ευαίσθητη. Να παίρνονται μέτρα όπως είπα,  αλλά όχι να τρομάζουν, να ανησυχούν  και να διαλύεται η οικονομία και η αγορά».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα