Τζανάκης στο CRETA: Στην Κρήτη βρίσκουμε πρώτοι τις νέες παραλλαγές

Πρέπει να διαβάσετε

Στην επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης και στον εμβολιασμό των παιδιών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ και καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά τον εμβολιασμό των παιδιών τους. «Τα παιδιά νοσούν, σπάνια κάνουν επιπλοκές πλην όμως κανείς δεν ξέρει αν το παιδί του θα είναι το “τυχερό” που μπορεί να πάθει αυτό το πράγμα. Ήδη γνωρίζουμε ότι στο ΠΑΓΝΗ έχουν νοσηλευτεί 8 παιδιά με σοβαρό φλεγμονώδες σύνδρομο από κορωνοϊό και 8 παιδιά δεν τα λες λίγα. Είναι σπάνιο αλλά δεν λες λίγο το να συμβεί κάτι σε ένα παιδί που ενδεχομένως θα του προκαλέσει πρόβλημα για όλη του την ζωή».

Οι παράγοντες που επιβάλλεται να εμβολιάσουμε τα παιδιά, όπως τόνισε ο κ. Τζανάκης, είναι πρώτα η ατομική τους υγείας καθώς σπάνιο αλλά υπαρκτό είναι ένα μικρό ποσοστό παιδιών που κάνει βαρύτατη νόσηση και πιθανότατα επακόλουθα που μπορεί να τα συνοδεύουν για όλη τους τη ζωή. Επιπλέον ένας λόγος είναι το γεγονός ότι μπορεί να μεταφέρουν τη νόσο στα σπίτια τους όπου μπορεί να υπάρχουν ευάλωτοι άνθρωποι ανεμβολίαστοι και τρίτον με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην αποτροπή της διασποράς του ιού.

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε γενικά στην πορεία των εμβολιασμών, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή η χώρα μπορεί να εμβολιάζει 120 χιλ. ανθρώπους την ημέρα, που σημαίνει ότι σε μια εβδομάδα μπορούν να εμβολιαστούν 700-800 χιλ. πολίτες. «Αν μπορούσαμε να πιάσουμε τον αριθμό των 120 χιλ. εμβολιασμών την ημέρα, θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε 1 εκ. ανθρώπους, επομένως σε ένα μήνα 3 εκ. ανθρώπους. Είναι πολύ σημαντικό στη διαδικασία του ενός μηνός, να μπορούμε να εμβολιάσουμε τους 500 χιλ. ανθρώπους που είναι πάνω από 60 ετών και φυσικά να προτεραιοποιήσουμε να εμβολιάσουμε τους 500 χιλ. ανθρώπους που είναι πάνω από 60 ετών και φυσικά να εμβολιάσουμε τους πάνω από 60 ετών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και εν συνεχεία τους άνω των 50, 40 κοκ.».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, για να τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού, θα πρέπει να προσανατολιστούμε σε μια υποχρεωτικότητα. «Θέλετε να την επιβάλουμε, αυτοβούλως, με κάποιο διοικητικό μέτρο; Αυτό πρέπει να το σκεφτούμε. Προσωπικά προτιμώ το αυτοβούλως να πάμε να κάνουμε ένα καθολικό εμβολιασμού αλλά θα πρέπει να το συζητήσουμε και να το επιβάλουμε στους εαυτούς  μας ή σε περίπτωση που δεν πάνε καλά τα πράγματα με την Όμικρον, θα πρέπει να σκεφτούμε την υποχρεωτικότητα μέσω κάποιων διοικητικών μέτρων».

Τα προγνωστικά μοντέλα του κ. Τζανάκη δείχνουν ότι τα κρούσματα σε 3 εβδομάδες θα είναι κάτω από 5 χιλ. ενώ θα υπάρξουν και ημέρες που θα ανακοινωθούν 3 – 4 χιλ. όταν δεν θα γίνονται πολλά τεστ. «Αυτό θα ακολουθήσει και αποκλιμάκωση σε διασωληνωμένους και θανάτους. Η Κρήτη ακολουθεί πάντα με διαφορά 1 εβδομάδας, έχουμε όμως το καλό ότι δεν πιέστηκε το υγειονομικό σύστημα παρότι έχουμε φτάσει σε αρκετά υψηλά επίπεδα επιδημιολογικού φορτίου, οι δομές υγείας δεν πιέστηκαν και αυτό οφείλεται στο ότι το 80+% των ατόμων πάνω από 60 ετών είναι εμβολιασμένο, περίπου στο 85% είμαστε αρκετά εμβολιασμένοι σε σχέση με άλλες περιοχές αν και είναι ένα 15% που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη».

Πρόσθεσε δε, πως ειδικά στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο, το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό όχι όμως στα επίπεδα του καλοκαιριού. «Τότε πιεστήκαμε υγειονομικά, θυμόμαστε πόσες εβδομάδες είχαμε πληρότητα σχεδόν στις ΜΕΘ, τα καταφέραμε μόνοι μας, χωρίς φωνές χωρίς να κλείσουμε τον τουρισμό. Κάποια μέτρα περιορισμού τις βραδινές ώρες τα θυμόμαστε και η Κρήτη τα κατάφερε. Αυτή τη φορά είμαστε σε μια ισορροπία και το υγειονομικό σύστημα έχει μια ελαστικότητα ακόμη να αντέξει στην πίεση. Είμαι αισιόδοξος».

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως σίγουρα θα υπάρχουν αναλύσεις τέτοιου τύπου στο Ιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου λέγοντας παράλληλα πως έχει εγκατασταθεί μια μεθοδολογική διαδικασία που σχεδόν αυτόματα χαρακτηρίζει κάποιο ύποπτο δείγμα. «Αυτό εξετάζεται μέσω αυτής της εξαιρετικής επιστημονικής μεθοδολογίας που ακολουθείται στο εργαστήριο. Η Κρήτη σχεδόν πρώτη και ακαριαία ανακαλύπτει τις παραλλαγές, θυμόμαστε και την Δέλτα εδώ την ανακαλύψαμε πρώτη φορά όπως την Όμικρον. Συνεπώς θα πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι ως προς την επιτήρηση την γονιδιωματική. Η μετάλλαξη αυτή είναι ενδιαφέρουσα, δυνητικά επικίνδυνη όμως, ακούμε καλά νέα. Πρώτα ακούσαμε ότι προκαλεί ήπια νόσο που μένει να ξεκαθαριστεί, όμως τα εμβόλια φαίνεται ότι την πιάνουν, την καλύπτουν όσον αφορά τη βαριά νόσο αυτό ήταν ίσως το καλύτερο νέο. Απομένει να δούμε αν θα επικρατήσει διότι υπήρχε το ενδεχόμενο να μην επικρατήσει, αν επικρατήσει περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί, τι νόσο θα προκαλέσει στους ανεμβολίαστους και στους εμβολιασμένους. Αν προκαλεί ήπια νόσο θα είναι πολύ ευμενές σενάριο. Αν προκαλεί σοβαρή νόσο στους ανεμβολίαστους τότε είναι κακό σενάριο καθότι λόγω της μεταδοτικότητας τους θα προκαλέσει πολλά κρούσματα και διασωληνώσεις. Γι’ αυτό λέμε ότι οι 500 χιλ. άνθρωποι άνω των 60 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν για να προλάβουμε το κακό σενάριο».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφέρθηκε και στο γεγονός να υπάρξει δ’ δόση, ξεκαθαρίζοντας πως τα εμβόλια ξεκίνησαν με δύο δόσεις καθώς μαθαίναμε εν προκειμένου τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε από τον ιό. «Ήταν απλά πολύ γρήγορα και φαίνεται οι δύο δόσεις δεν είναι επαρκείς, θα πρέπει να πάμε στις τρεις και ενδεχόμενα αν υπάρχει ένα κύμα που διαφεύγει της ανοσίας, ενδεχομένως να υπάρξει δ’ δόση προσαρμοσμένη στον νέο ιό. Σας θυμίζω ότι στα μικρά παιδιά έχουμε το εμβόλιο το τριπλούν, έχουμε εμβόλια που γίνονται 5 φόρες ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά ανοσία. Δεν είναι κάτι καινούριο, το ότι θα γίνει ένα εμβόλιο πολλές φορές για να αναπροσαρμόσει την ανοσία ούτε πρέπει να μας τρομάζει και να βγάζουμε το συμπέρασμα ότι δεν ξέρουμε τι τους γίνεται στους επιστήμονες. Τα επόμενα χρόνια θα μάθουμε την μεθοδολογία που πρέπει να το χρησιμοποιούμε για να προστατευόμαστε καλύτερα, είναι ένα εμβόλιο ασφαλές, ότι αφορά παρενέργειες και επιπλοκές τις έχουμε μάθει».

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα