Την πεποίθηση ότι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, η Κρήτη θα έχει σταθεροποιημένη επιδημιολογική εικόνα εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης. 

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, πριν από αρκετές ημέρες είχε προβλέψει ότι το αποτύπωμα της επιστροφής των εκδρομέων δεν θα επιβάρυνε σημαντικά τους πανδημικούς δείκτες, κάτι που αντικαθίσταται από μια χαλαρή περίοδο όπου οι πολίτες δεν ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Η επιστροφή των εκδρομέων δεν θα συνιστούσε πρόβλημα και επαληθευτήκαμε. Είχαμε πει ότι τα κρούσματα θα είναι μεταξύ 2.000 και 2.500, συνεπώς είμαστε σε αυτό το επίπεδο και παρότι με την έναρξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και την επιστροφή σε πολλές εργασίες όπου απαιτείται rapid test ή άλλου είδους διαγνωστικό τεστ, είχαν ως αποτέλεσμα αυτά να αυξηθούν. Φτάσαμε ημέρα που είχαμε 300 χιλ. τεστ, παρόλα αυτά δεν φάνηκε επιβάρυνση στον πανδημικό δείκτη διαγνωστικών ελέγχων, που εξακολουθεί να κυμαίνεται λίγο πάνω από τις 2.000 – 2.500 την εβδομάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, αυτή τη στιγμή, έχει ενσωματωθεί μια μικρή επίδραση από το αποτύπωμα της επιστροφής στα σχολεία γύρω στα 20 – 30%. «Είμαστε 10 ημέρες από την έναρξη τους, επομένως, έχουμε περίπου δύο εβδομάδες. Δεν περιμένουμε να δούμε αποτύπωμα ακόμη, θα χρειαστούν άλλες δύο εβδομάδες για να βγάλουμε συμπέρασμα. Πλην όμως, η ενσωμάτωση αυτών των στοιχείων, δεν έδωσε μεγάλη μεταβολή, εκεί ελπίζουμε ότι αν όλα πάνω καλά, δεν έχουμε κάτι αναπάντεχο και κυρίως κατάργηση ή υπόσκαψη των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχουν θεσπιστεί, θα συνεχίσουμε μια σταθεροποιημένη εικόνα μέχρι 15 Οκτωβρίου».

Κλείνοντας, ο κ. Τζανάκης σχολίασε πως για το διάστημα μετά τις 5 Σεπτεμβρίου, είχαμε μια αποκλιμάκωση των πανδημικών δεικτών κρουσμάτων και διασωληνωμένων. «Είχαμε φτάσει 390 και τώρα είμαστε 330. Ο μόνος που εμένει είναι ο δείκτης των ημερησίων θανάτων που κι αυτός δείχνει τάση επιπέδωσης. Αυτός καθυστέρησε σε σχέση με τα κρούσματα, επομένως είχαμε μια αποκλιμάκωση. Αυτό έχει υποκατασταθεί σε μια σταθεροποιήση που σε ένα βαθμό οφείλεται στον υψηλό αριθμό διαγνωστικών τεστ. Αυτό που λέμε ότι μέχρι τις 15 Οκτώβρη θα έχουμε και άλλη σταθεροποίηση, θα έχουμε πτώση εισαγωγών, θα έχουμε σταθεροποίηση σε χαμηλότερους αριθμούς και μια σταθεροποίηση ημερήσιων διαγνώσεων στα επίπεδα που έχουμε σήμερα, χωρίς να αποκλείεται μια μικρή τάση υποστροφής προς τα κάτω».