Τζανάκης στο CRETA: Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Πρέπει να διαβάσετε

Αναφορά στην πορεία της πανδημίας τόσο στην Κρήτη όσο και στην Ελλάδα, έκανε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, τον κυριότερο ρόλο τον έχει η Όμικρον 2, η οποία έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και αντικαθιστά ραγδαία την Όμικρον. «Η Δέλτα πλέον δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το πισωγύρισμα τόσο σε επίπεδο Ελλάδος και σε επίπεδο Κρήτης. Κυρίως η Όμικρον 2 δεν είναι απλή παραλλαγή, είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον και δεύτερο φαίνεται να διαφεύγει ακόμη περισσότερο από τα εμβόλια αλλά και την ανοσία που σημειώνεται μέσω της φυσικής ανοσίας. Έτσι μπορεί οι άνθρωποι, να μολυνθούν ενώ έχουν εμβολιαστεί με τριπλή δόση ή έχουν νοσήσει, οι συνέπειες είναι να βλέπουμε τέτοια νούμερα, προς στιγμήν όμως δεν μεταφέρεται σε πίεση στο ΕΣΥ».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος αυτή τη στιγμή, είναι οι ευπαθείς ομάδες. «Ιδιαίτερα οι δομές φροντίδας διάφορων ευάλωτων ανθρώπων, όπως οι οίκοι ευγηρίας, που γίνεται θραύση του κορωνοϊού και στην Κρήτη. Όλοι οι άνθρωποι, οι τρόφιμοι που φροντίζονται σε αυτές τις δομές, είναι τριπλά εμβολιασμένοι γι’ αυτό μένουν στις δομές, χωρίς να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Ο ιός αποβαίνει μοιραίος σε μερικούς από αυτούς, ιδιαίτερα σε όσους το προσδόκιμο ζωής είναι μικρό και πάσχουν από βαρύτατα συνοδά νοσήματα κυρίως άνοια, πάρκινσον και ότι συνεπάγεται γύρω από αυτό το σύνδρομο. Όλο αυτό το πράγμα, μια πιθανή μόλυνση θα έλεγα ότι εκτροχιάζεται με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους αυτοί οι άνθρωποι».

Πρόσθεσε δε, ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό έχουν επηρεαστεί τους τελευταίους 2 – 3 μήνες στο νησί, παρά το γεγονός ότι η Κρήτη επιμένει ακόμη να βρίσκεται σε όρια θανάτων των καλών χωρών της βόρειας Ευρώπης, όπως η Ολλανδία και οι Σκανδιναβικές χώρες. «Η Κρήτη έχει υποτριπλάσια θνησιμότητα από το μέσο όρο της Ελλάδος και τέσσερις φορές λιγότερο από το μέσο όρο περιοχών όπως η κεντρική Μακεδονία, που έχει από τις υψηλότερες θνησιμότητες στη χώρα. Παρατηρείται αύξηση της θνησιμότητας που απορρέει από το γεγονός της Όμικρον 2 που προσβάλει εύκολα πλέον τέτοιες δομές και ανθρώπους που δεν έχουν αναπτύξει ικανοποιητική άμυνα, παρά τον εμβολιασμό τους».

Όπως τόνισε ο κ. Τζανάκης, αν εξαιρέσει κανείς την Όμικρον 2 που είναι καινούρια παραλλαγή, όμως έχει ικανές μεταλλάξεις που τη διαφοροποιούν από την Όμικρον και θα την κάνουν κυρίαρχη τους επόμενους μήνες, δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάτι άλλο και μάλιστα τέτοιο που να προβληματίζει τους ειδικούς. «Εδώ βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι στην επιδείνωση των δεικτών, στο Ηράκλειο σχεδόν όλες οι οικογένειες έχουν στο ευρύτερο συγγενικό τους χώρο, κάποιους που νοσούν. Έχουμε περίπου 1.000 – 1.200 κρούσματα ημερησίως, μόνο στον Μάρτιο είχαμε 12,5 χιλ. κρούσματα. Σε αυτό έχει συμβάλει η σχετική χαλάρωση από τα μέτρα και το αποτύπωμα των αποκριών».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας σημείωσε πως και στο Ρέθυμνο, έχει «τσιμπήσει» αρκετά το επιδημιολογικό φορτίο. «Έχει υποτροπιάσει σημαντικά. Τα Χανιά και το Λασίθι φαίνονται σταθερά αλλά και εκεί φοβάμαι ότι θα έχουμε εξελίξεις και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα, που ακριβώς πλέον είναι στη δίνη της Όμικρον 2, αυτή τη στιγμή είναι στο 40 – 50% των κρουσμάτων. Θα τη δούμε την υποτροπή, τη βλέπουμε σε πολλές χώρες, στη Δανία έχουμε 25 χιλ. κρούσματα ημερησίως, μια χώρα που είναι μισή από την Ελλάδα και δίνει 35 – 40 θανάτους την ημέρα. Βέβαια εκεί έχουν καταργηθεί τα πάντα, οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και σε εσωτερικούς και έχουν πολλά κρούσματα. Αυτό το επίπεδο θανάτων που αφορά σε ανθρώπους υπερήλικες, πολύ ευάλωτους με χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης».

Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε πως από την πλευρά του υγειονομικού συστήματος, η διαχείριση είναι άνετη, σχετικά στην Κρήτη. «Έχουμε το πιο επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, είμαστε περίπου το 40% των δυνατοτήτων των ΜΕΘ και περίπου στο 50-55% των δυνατοτήτων σε απλές κλίνες κορωνοϊού. Σαν υγειονομικό σύστημα τα καταφέρνουμε αν και αν συνεχίσουμε έτσι, έχω την αίσθηση ότι θα πάμε σε μια περαιτέρω κανονικότητα, με κατάργηση των μασκών σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους, όπως τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, όπου στα πανεπιστήμια έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό και περαιτέρω χαλάρωση σε χώρους εστίασης και μακροχρόνια δεν ξέρω τι ρόλο μπορεί να παίξει το υγειονομικό διαβατήριο».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε σε κρούσματα γρίπης που έχουν εντοπιστεί λέγοντας πως «δειλά – δειλά έχουμε περιστατικά που φαίνεται να είναι γρίπη τουλάχιστον από τις πρώτες ενδείξεις. Είναι πολύ λίγα έτσι κι αλλιώς, διανύουμε τον τελευταίο μήνα της γρίπης. Έχω την αίσθηση ότι δεν θα προλάβει να αναπτυχθεί παρόλα αυτά, δεν σημαίνει ότι κάθε πυρετός και συνάχι είναι κορωνοϊός. Πρέπει να κάνουμε εξετάσεις για να το αποκλείσουμε».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα