Έκκληση προς τους πολίτες απηύθυνε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα, προκειμένου να μη θρηνήσει η Κρήτη άλλα θύματα από τον κορωνοϊό. 

Ερωτηθείς ο κ. Τζανάκης γιατί δεν αποδίδει το lockdown απάντησε πως δεν τηρούνται τα μέτρα και θα πρέπει οι πολίτες να πειθαρχήσουν στις οδηγίες της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. «Να μη τρέχουμε από εδώ και από εκεί με μηνύματα χωρίς λόγο. Επίσης, μετράει η ατομική ευθύνη. Δεν μπορούμε να κάνουμε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως κάναμε μέχρι τώρα. Το άλλο είναι, ότι ακόμη και αν τηρήσουμε αυστηρά το lockdown θα πάμε καλύτερα αλλά έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος που μεταδίδεται με μια άλλη δυναμική. Είναι ένα στέλεχος που χρειάζεται σχεδιασμό άλλων μέτρων σκληρότερων ή αποτελεσματικότερων». 

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η διπλή μάσκα είναι κάτι που πρέπει να εφαρμοστεί σε δημόσιους χώρους στην Κρήτη υποχρεωτικά. Επίσης, αν σε μια οικογένεια υπάρχει κάποιος που έχει εμβολιαστεί να πηγαίνει εκείνος για ψώνια. Τρίτον, πρέπει να απαγορευτεί η κυκλοφορία μερικές ώρες και την ημέρα. «Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ενδεχομένως να δούμε τη διακοπή λειτουργίας των Γυμνασίων. Έχουμε να κάνουμε με ένα καινούριο στέλεχος, του οποίου η δυναμική ευθύνεται και δεν μπορούμε να καταστείλουμε τους αριθμούς που έχουμε τώρα. Αν είχαμε παλιά 20 κρούσματα την ημέρα κάναμε πόλεμο. Ποτέ δεν είχαμε στο νησί τέτοια κρούσματα».

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως πρέπει να γίνονται τεστ σε πολυσύχναστα μέρη ή όπου υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι. «Έτσι θα σταματήσουμε συρροές που θα δώσουν πολλά κρούσματα. Όπου υπάρχουν εργαζόμενοι πάνω από 5 άτομα θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι. Θα πρέπει να δουν οι ιθύνοντες το θέμα της Κρήτης γιατί είναι μοναδικό. Σε κανένα άλλο γεωγραφικό τμήμα της χώρας δεν έχει κυριαρχήσει το βρετανικό στέλεχος».