Την πεποίθηση ότι η ανακοίνωση της Ε.Ε. για το εμβόλιο της Astrazeneca, λειτούργησε αρνητικά ως προς την ψυχολογία του κόσμου, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης. 

Ο κ. Τζανάκης, τόνισε πως όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca διαπίστωσαν πως δεν προκαλεί κάποια παρενέργεια. «Κάποιοι από αυτούς μπορεί, ελάχιστοι, να έχουν υποστεί μια σύγχυση αλλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα κάνουν και τη δεύτερη δόση, που είναι εξασφαλισμένη άλλωστε» ενώ πρόσθεσε πως όσοι έχουν προβεί στον εμβολιασμό τους, σταματούν να ανησυχούν για την κακή έκβαση του ιού. 

Ερωτηθείς για την σχέση του εμβολίου με τη γονιμότητα, ο κ. Τζανάκης απάντησε πως αν ήταν μέλος ενός ζευγαριού που περίμενε να τεκνοποιήσει, θα περιμένε πρώτα να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. «Τα νέα ζευγάρια θα μπορούσαν να συζητησουν με το γυναικολόγο τους, εγώ θα προτιμούσα ένα ζευγάρι να είναι εμβολιασμένο, δεν έχει καμία επίπτωση στον τοκετό και την γονιμότητα. Τώρα αν κάποια είναι έγκυος θα πρέπει να μην εμβολιαστεί αυτή τη στιγμή, όμως αν το επιθυμεί πρέπει να το συζητήσει με το γυναικολόγο της». 

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στο πότε θα επιτευχθεί το τείχος της ανοσίας, λέγοντας πως οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά με γρήγορους ρυθμούς μέχρι το 45-50% και μετά θα προχωρήσουν αργά. «Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που αντιστέκεται και πρέπει να το συνειδητοποιήσει. Φοβάμαι ότι μετά το 50% θα υπάρξει μια ανθεκτικότητα στο να αυξήσουμε το ποσοστό, ελπίζω όμως όλοι να πειστούν και να δουν ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες. Να τρέξουν να εμβολιαστούν, αν δεν εμβολιαστούμε στο 60% μας περιμένουν στον επόμενο χειμώνα κι άλλα μέτρα απομόνωσης». 

Τόνισε δε, πως κανείς δεν γνωρίζει πόσο διαρκεί η ανοσία ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως ίσως χρειαστεί ακόμη μια «αναμνηστική» δόση εμβολίου.

Τέλος, ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως μέχρι τον Σεπτέμβριο έχει εμβολιαστεί ένα ποσοστό 60%, θα υπάρχει ίσως η δυνατότητα να βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.