Αισιόδοξος για την επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών σε επίπεδο χώρας δηλώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Τζανάκης.

Σε νέα ανάρτησή του ο κ. Τζανάκης αναφέρει πως το 75% του πληθυσμού της χώρας έχει ήδη κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό του, ενώ σε επίπεδο Κρήτης μετά το «πράσινο» Λασίθι, σειρά φαίνεται πως παίρνουν τις επόμενες ημέρες το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Ωστόσο λόγω του τουρισμού ο καθηγητής θεωρεί δεδομένο πως θα αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του στο νησί, αλλά και γενικότερα στη χώρα το πιο μεταδοτικό στέλεχος Δ. Ο κ. Τζανάκης τονίζει πως θα πρέπει οι πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς τα εμβόλια αντιμετωπίζουν και το συγκεκριμένο στέλεχος του κορωνοϊού, ενώ «χτυπά καμπανάκι» για πιστή τήρηση των μέτρων στον τουρισμό, ακριβείς ιχνηλατήσεις και απομόνωση των κρουσμάτων, καθώς διαφορετικά ενδέχεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα 4ο κύμα του ιού εντός του καλοκαιριού.

Αναλυτικά ο κ. Τζανάκης γραφει:

«Καλημέρα… Με το Λασίθι καταπράσινο, το Ηράκλειο και τα Χανιά στα πρόθυρα να πρασινίσουν η εικόνα της Κρήτης φαίνεται εξαιρετική. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι (75%) του Ελληνικού πληθυσμού έχει αποφασίσει να εμβολιαστεί, ενώ το 29.7% έχει ήδη ολοκληρώσει. Υπάρχει όμως ένα αλλά. Πολλοί μιλούν για 4ο κύμα το φθινόπωρο. Ξεχνούν όμως ότι οι τουρίστες είναι βέβαιο ότι θα μας φέρουν το στέλεχος Δ. Το στέλεχος αυτό είναι τρομερά μεταδοτικό και μπορεί να πυροδοτήσει 4ο κύμα εντός του καλοκαριού αν δεν προσέξουμε….. Χρειάζεται τεράστια προσοχή στην υποδοχή των τουριστών, ακριβής ιχνησλασία και απόλυτη καραντίνα των θετικών. Εμείς θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας κανονικά καθότι τα εμβόλια αντιμετωπίζουν και το στέλεχος Δ, ενώ οι συμπολίτες που το σκέφτονται, να τρέξουν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους ώστε να αποφύγουν τις περιπέτειες μέσα στο καλοκαίρι….. Αν περάσουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι, το κύμα του φθινοπώρου θα αφορά εκείνο το 1.5 εκατομμύριο Έλληνες που αλόγιστα θα αποφασίσουν να μείνουν ανεμβολίαστοι….. Καλό καλοκαίρι σε όλους τους φίλους, μιας και το καλοκαίρι αρχίζει σήμερα, όπως μου έλεγε ο παππούς μου, δηλ όταν η ημέρα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια…. χαλαρώνουμε προσεκτικά…..»