Την εκτίμηση ότι τα ενεργά κρούσματα των τελευταίων ημερών ανέρχονται μεταξύ 200.000 – 250.000 εξέφρασε στο Sputnik ο Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται τόσο για συμπτωματικά όσο και ασυμπτωματικά άτομα.
Κληθείς να κάνει εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, απαντά ότι βρισκόμαστε στην κορύφωσή της.
«Όμως η επιπέδωση της καμπύλης, δηλαδή η κορύφωση, διαρκεί για αρκετές μέρες και αποτελεί το χαρακτηριστικό αυτού του επιδημικού κύματος. Μετά τις 20 Απριλίου, θα υπάρξει μια σχετική αποκλιμάκωση, κάτι που ακόμα αργεί» εξηγεί.
Την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζει αιφνιδιαστικό τον χθεσινό αριθμό θανάτων (93 νεκροί) «καθότι ο μέσος όρος θανάτων είναι γύρω στους 55. Μέχρι το τέλος Απριλίου ενδέχεται να έχουμε φτάσει τους 10.000 θανάτους (σ.σ. από την αρχή της πανδημίας)» εκτιμά ο κ. Τζανάκης.

«Πάσχα στο χωριό με self test και αποστάσεις»

Την ίδια στιγμή τάσσεται υπέρ του Πάσχα στα χωριά με self test καθότι όπως εκτιμά, δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο να παραμείνουμε στις πόλεις.
«Επιδημιολογικά είναι πολύ πιο εύκολο να διασπαρεί ο κόσμος από τα αστικά κέντρα σε ανοιχτό χώρο, παρά να μείνει εντός αυτών και να διοργανωθούν μαζώξεις και συνεστιάσεις με κίνδυνο μεγαλύτερης μετάδοσης. Εκτιμώ ότι στα χωριά, σε εξωτερικούς χώρους, θα είναι πιο ασφαλές αν εορταστεί το Πάσχα με self test και αποστάσεις» τονίζει χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της Astra Zeneca εκτιμά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, ενώ προτείνει να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών και να πειθαρχήσουμε σε αυτές. «Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν σε κάθε περίπτωση» υπογραμμίζει.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι στο τέλος Απριλίου το ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα μας θα φτάσει το 30% αν πάνε όλα καλά και οι πολίτες προσέλθουν στα ραντεβού.
Ερωτηθείς για το πότε θα φτάσουμε το ποσοστό 70% που, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών, θα δώσει το περίφημο «τείχος ανοσίας», εκτιμά ότι αυτό δεν θα γίνει νωρίτερα από τον Οκτώβριο. «Αυτό όμως εξαρτάται και από το αν θα πειστεί ο πληθυσμός. Ας πάρουν οι Έλληνες ως παράδειγμα τους Βρετανούς που εμβολιάστηκαν και βγήκαν στις παμπ» συμβουλεύει.
Τέλος, αναφορικά με την τουριστική σεζόν εκτιμά ότι θα είναι καλή αφού θα μπορεί να επιτευχθεί το άνοιγμα με ασφάλεια, όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί.
Πηγή: sputniknews.gr