Τζανάκης: Να μάθουμε να ζούμε με τον COVID19 – Nα (αυτο)εκπαιδευτούμε

Η ζωή μας την επόμενη ημέρα, μετά την άρση των μέτρων, θα είναι γεμάτη αντισηπτικά και το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, θα συνεχίσουν ν’ αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας.

Έτσι περιέγραψε το επόμενο στάδιο στο οποίο πρόκειται να μπούμε μετά τις 4 Μαΐου, ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA.

«Δεν ξέρουμε τι θα έρθει. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την αρρώστια αυτή, όπως συνέβη με τις επιδημίες της φυματίωσης από το 1920 και μετά. Τότε εμφανίστηκαν κανόνες υγιεινής, όπως να μην πίνουμε από το ποτήρι άλλου ατόμου, ή να μην σκουπιζόμαστε με το ίδιο μαντίλι.»

Στην επόμενη φάση, η μάσκα θα χρησιμοποιείται περισσότερο, ωστόσο ο κ. Τζανάκης ξεκαθάρισε: «Θα πρέπει να εκπαιδευτούμε πως να τη χρησιμοποιούμε και κυρίως πως να την αφαιρούμε και πως θα την πλένουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόκειται για συμπληρωματικό μέτρο προστασίας, το οποίο αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά και σε συνδυασμό με τα απαραίτητα μέτρα που είναι η υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων, περισσότερο μπορεί να χειροτερέψει, παρά να βελτιώσει την κατάσταση.»

Ως προς το καλοκαίρι, το καλό σενάριο σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη προβλέπει σποραδικά κρούσματα, εφόσον τηρηθούν οι κανόνες ατομικής προστασίας. «Ο στόχος είναι η άρση των μέτρων να μη γίνει με τραυματικό τρόπο, όπως στο Βέλγιο, το οποίο έχει παρόμοιο πληθυσμό με εμάς, αλλά μετρά περισσότερους από 7.000 θανάτους.»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα