Για σταθεροποίηση της κατάστασης με την πανδημία στη χώρα μας έκανε λόγο μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης ωστόσο όπως επεσήμανε δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς.

«Οι αριθμοί των κρουσμάτων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ σε συνάρτηση πάντα με τον αριθμών των τεστ που διενεργούνται καταγράφουν μια σταθερότητα στην πορεία της πανδημίας. Το θετικό είναι ότι πλέον έχει αποτυπωθεί η κατάσταση από την επιστροφή των εκδρομέων και δεν είδαμε εξάρσεις. Αυτό που μένει να δούμε είναι πως αποτυπωθεί και το άνοιγμα των σχολείων. Αυτό λογικά θα το δούμε από την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Και πρόσθεσε: «ο αριθμός που θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα να είναι μεγάλος είναι αυτός των θανάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί το διάστημα αυτό βρισκόμαστε στην αιχμή των θανάτων μετά τα αυξημένα κρούσματα του Αυγούστου και των αρχών Σεπτεμβρίου. Η κορύφωση του δείκτη των θανάτων από κορωνοϊό συνήθως έρχεται 4 – 5 εβδομάδες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων.

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, όμως οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί.

Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Τζανάκης είχε αναφέρει νωρίτερα ότι περίπου το 1% των παιδιών θα είναι με σοβαρή νόσο τονίζοντας πως θα δούμε περισσότερες νοσηλείες σε παιδιά όσο αυξάνονται τα κρούσματα σε αυτές τις ηλικίες. Επίσης αναφέρθηκε και στα τεστ αντισωμάτων και εξήγησε γιατί δεν μπορεί να ανιχνεύσει το εύρος της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο.

Πηγή: newsbomb.gr