Ορατό είναι το ενδεχόμενο την άλλη εβδομάδα η διακύμανση των κρουσμάτων να βρίσκεται μεταξύ 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική του ομάδα έκανε λόγο για οριακή αύξηση του μέσου κυλιόμενου όρου κατά 150 με 200 κρούσματα. 

Στο πλαίσιο αυτό, δεν απέκλεισε την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων να ξεπεράσει τα 3.000, πάντα υπό την παραδοχή ότι και τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.

Σύμφωνα με το skai.gr, ο καθηγητής δήλωσε μάλιστα ότι στην Αττική επικρατεί μετάλλαξη σε ποσοστό 80% με 90%.

Σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις ο καθηγητής ανέφερε ότι μπορούν να κυμανθούν μεταξύ 580 και 620 έως τα τέλη Μαρτίου.

Διευκρίνισε ότι από τις 18 με 20 Μαρτίου θα αρχίσει πάρα πολύ σταδιακή αποκλιμάκωση. «22 Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε 1.800 με 2.000 κρούσματα, αλλά θα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, επομένως δεν θα ήταν ανέφικτο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων» τόνισε.

«Παραμονές Πρωτοχρονιάς είχαμε 1900 κρούσματα αλλά το λιανεμπόριο δεν προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα» υπενθύμισε ο κ. Τζανάκης, ξεκαθάρισε όμως ότι είναι απαραίτητες οι στρατηγικές αποτροπής του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Εμβολιαστείτε χωρίς δισταγμό»

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ο κ. Τζανάκης, με μία ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν λίγες ημέρες με νούμερα κοντά ή και οριακά από τα 3.000 κρούσματα ανά ημέρα. 

Ωστόσο, στις 15 Μαρτίου η καμπύλη επιπεδώνεται σε αυτά τα ψηλά νούμερα και όπως αναφέρει ο κ. Τζανάκης, ξεκινά να υποστρέφει από τις 20 του μηνός και μετά με πολύ αργό ρυθμό αποκλιμάκωσης.

«Ας ελπίσουμε ότι αυτά που θα συμβούν θα είναι διαχειρίσιμα» τονίζει – μεταξύ άλλων – προσθέτοντας πως είναι κάτι που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας ενώ παράλληλα προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν χωρίς … δισταγμό. 

Δείτε την ανάρτηση του κ. Τζανάκη:

«Αναρτούμε σήμερα τα ευρήματα του μοντέλου μας όπως απεικονίζονται μετά την ενσωμάτωση 20 ακόμη ημερών…Έχει νομίζω επαληθευθεί η ακρίβεια της προηγούμενης πρόβλεψη μας… Στο τωρινό μοντέλο ενσωματώθηκαν οι εξής παραδοχές: α) να έχει επικρατήσεις το Βρετανικό στέλεχος κατά τουλάχιστον 80% στην Αττική το τελευταίο 10ήμερο, β) να αποδώσουν τα μέτρα τουλάχιστον 30% μείωση της μεταδοτικότητας και να διαρκέσουν έως τις 21/3, γ) να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με αυτούς τους ρυθμούς, δ) να επαληθευθούν οι μέσες θερμοκρασίες δεκαετίας αυτή την εποχή, & ε) ο μέσος ημερήσιος αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων και με τις 2 μεθόδους να είναι τουλάχιστον 50000.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις το μοντέλο προβλέπει περαιτέρω μικρή αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στον κυλιόμενο μέσο όρο εβδομάδας ξεπερνώντας τα 2450 κρούσματα.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν λίγες ημέρες με νούμερα κοντά ή και οριακά πάνω από τις 3000 ανά ημέρα…. Στις 15 Μαρτίου η καμπύλη επιπεδώνεται σε αυτά τα ψηλά νούμερα και ξεκινά να υποστρέφει από τις 20 του μηνός και μετά με πολύ αργό ρυθμό αποκλιμάκωσης…

Στο μοντέλο για πρώτη φορά προσθέσαμε 2 άγνωστους προσδιοριστές που μπορεί να ανατρέψουν τη συνοχή του μοντέλου, έναν βλαπτικό που δυνητικά συμβάλλει στην επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου κατά 10% και έναν ωφέλιμο που δυνητικά μπορεί να το μειώσει αντίστοιχα κατά 10%. Το μοντέλο στην ευκταία περίπτωση δίνει τιμές (κυλιόμενος 7ήμερος μέσος) 2050-2150 για το επόμενο 15θήμερο και στην απευκταία 2950 κρούσματα/μέρα…….

Ας ελπίσουμε ότι αυτά που θα συμβούν θα είναι διαχειρίσιμα κάτι που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας….. Εμβολιαστείτε χωρίς δισταγμό…. Stay safe».