Τυφώνας Νόρου: Σφυροκοπά το Βιετνάμ μετά το σαρωτικό πέρασμα στις Φιλιππίνες

Ο τυφώνας Νόρου έφτασε τα ξημερώματα της Τετάρτης επαρχία Κουάν Ναμ στο Βιετνάμ, φέρνοντας ισχυρούς ανέμους και σφοδρές καταιγίδες, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Ο Νόρου ξεκίνησε την επέλασή του στο Βιετνάμ περίπου 36 ώρες αφότου άφησε τα καταστροφικά του ίχνη στις Φιλιππίνες.

Οι αρχές του Βιετνάμ τον υποβάθμισαν σε τροπική καταιγίδα, ωστόσο είναι ακόμα ισοδύναμος με έναν τυφώνα κατηγορίας 2, έχοντας ανέμους ταχύτητας έως και 117 χιλιόμετρα την ώρα.

Η επαρχία Κουάν Ναμ, όπου βρίσκονται η ιστορική πόλη Χόι Αν και το θέρετρο Ντανάνγκ, πλημμύρισαν σύμφωνα με την βιετναμική μετεωρολογική υπηρεσία.

Πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους από χτες, Τρίτη, σύμφωνα με το Viet Nam News.

Στην πόλη επίσης μένουν περίπου 11.000 ξένοι τουρίστες και 7.000 εγχώριοι επισκέπτες, σύμφωνα με το CNNi.

Oι τοπικές αρχές είχαν δώσει οδηγίες σε σχεδόν 58.000 σκάφη με 300.000 εργάτες να μετακινηθούν σε ασφαλή καταφύγια, ενώ έχει απαγορευτεί στους ψαράδες και στα πλοία να βγαίνουν στη θάλασσα.

«Δεν ξέρω ακόμα αν διαλύθηκε η στέγη του σπιτιού μου. Ο άνεμος είναι πάρα πολύ δυνατός», δήλωσε η Λε Τι Μπουόι τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters από καταφύγιο όπου πήγε στην παραθαλάσσια κοινότητα Ταμ Κι.

«Τον ακούς να λυσσομανάει ακόμα και μέσα στο καταφύγιο», πρόσθεσε η ίδια.

Παρ’ ότι έχει εξασθενήσει, ο Νόρου θα συνεχίσει να φέρνει ισχυρούς ανέμους κατά μήκος της ακτής κοντά στο Ντανάνγκ. Το κεντρικό Βιετνάμ, το νότιο Λάος και η βόρεια Ταϊλάνδη αντιμετωπίζουν κίνδυνο πλημμύρων τις επόμενες 48 ώρες.

Ο Νόρου, ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε τις Φιλιππίνες μέχρι στιγμής φέτος, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους στο αρχιπέλαγος από το βράδυ της Κυριακής, πλημμυρίζοντας αγροτικές καλλιέργειες και ολόκληρες κοινότητες, σύμφωνα με τις αρχές στη Μανίλα.

Το Βιετνάμ είναι επίσης ευάλωτο σε καταστροφικές καταιγίδες και πλημμύρες, κυρίως λόγω της μακράς ακτογραμμής του.

Φυσικές καταστροφές, ιδίως πλημμύρες και κατολισθήσεις που οφείλονταν σε καταιγίδες, στοίχισαν τη ζωή σε 139 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους περίπου 150 το 2021 στο ασιατικό κράτος, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα