Τσουρός στον ΣΚΑΪ Κρήτης: Tα διαφορετικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας ανά χώρα – Το παράδειγμα της AstraZeneca

Πρέπει να διαβάσετε

Για την πορεία της πανδημίας στον πλανήτη και την ανάγκη αναπροσαρμογής στρατηγικών για την αντιμετώπισή της αλλά και την σημασία του εμβολιασμού των πολιτών μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά ο πρώην Διευθυντής Πολιτικής Διακυβέρνησης για την Υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στην Ευρώπη Άγις Τσουρός.

«Παρόλο που η διεθνής κοινότητα είχε βάλει τα θεμέλια για να προστατευτεί από το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κατάστασης όλοι εξεπλάγησαν γιατί πολλά από τα μέτρα τα όποια ήταν πολύ σωστά στα χαρτιά αποδείχθηκε στην πράξη ότι έπρεπε να αναπροσαρμοστούν και να τα βελτιωθούν», ανέφερε ενώ συμπλήρωσε πως αρχικά όλη η διεθνής κοινότητα είχε να κάνει με κάτι άγνωστο ωστόσο όσο περνούσε ο καιρός με τα δεδομένα την εμπειρία, τις φαρμακευτικές λύσεις, οι στρατηγικές και τα μέτρα για την αντιμετώπισης της πανδημίας συνεχώς αναπροσαρμόζονταν. «Σήμερα, 18 μήνες μετά, έχουμε πλέον περισσότερη γνώση και εμπειρία για να σχεδιάσουμε τα επόμενα μέτρα».

Αναφορικά με την ανησυχία που επικρατεί λόγω των μεταλλάξεων, με αρκετές μεγάλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία να βρίσκονται ξανά σε καθεστώς lockdown, ο κ. Τσουρός σημείωσε ότι πρόκειται για μια ακραία λύση με απίστευτες συνέπειες στην ψυχολογία και την οικονομία, ωστόσο κάθε χώρα επιλέγει διαφορετικό τρόπο για να εφαρμόζει τα μέτρα αλλά και επίσης διαφορετικό τρόπο να ερμηνεύει τα επιστημονικά δεδομένα της πανδημίας.

Ο κ. Τσουρός μάλιστα στάθηκε στο παράδειγμα της Δανίας αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα του εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca, το οποίο και δεν χρησιμοποίησε ποτέ. «Η Δανία είπε εμείς δεν λέμε ότι το AstraZeneca δεν είναι αποτελεσματικό αλλά δεδομένου ότι το εμβόλιο αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία και έχουμε εναλλακτικές, οι Δανοί εδώ και πάρα πολύ καιρό είπαν: ούτε AstraZeneca ούτε Johnson. Γιατί; Το εξήγησαν και είπαν ότι για εκείνους αυτό που προέχει είναι η εμπιστοσύνη του πολίτη στην πολιτεία και με αυτή την προσέγγιση εξήγησαν ότι αν ήταν το μοναδικό φυσικά και θα το έκαναν μιας και υπήρχαν επιλογές αποφάσισαν να μην το χρησιμοποιήσουν καθόλου», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Βλέπετε λοιπόν ότι τα δεδομένα είναι δεδομένα, αυτά που ξέρουμε από τις επιστημονικές έρευνες. Αλλά η κάθε χώρα χρησιμοποιεί αυτά που έχουμε πλέον στη φαρέτρα με διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να ταιριάζουν και περισσότερο στη ιδιοσυγκρασία του πληθυσμού. Υπάρχουν πληθυσμοί που όταν επιβάλλονται κάποια μέτρα τα εφαρμόζουν, υπάρχουν και πληθυσμοί που δεν τα εφαρμόζουν και γι’ αυτό πολλές φορές οδηγούμαστε σε ακραίες λύσεις», δήλωσε.

Ο κ. Τσουρός αναφέρθηκε και σε ένα πιθανό 4ο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο αλλά και την εκτίμηση του ΠΟΥ ότι η περιπέτεια του κορωνοϊού ενδεχομένως να κρατήσει μέχρι του 2024. «Δούλεψα 30 χρόνια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έχουμε περάσει αρκετές κρίσεις, όχι μια τέτοια πανδημία. Όταν κανείς διαχειρίζεται το άγνωστο χρησιμοποιεί τα στοιχεία που έχει και κάνει ορισμένες προβλέψεις», σημείωσε τονίζοντας πως ο κορωνοϊός είναι κάτι πρωτόγνωρο για την παγκόσμια κοινότητα.

Ο κ. Τσουρός δήλωσε εμφατικά ότι το ισχυρότερο όπλο στη φαρέτρα των επιστημόνων αυτή τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός και γι΄ αυτό πρέπει οι πολίτες να αντιληφθούν ότι είναι σημαντικό να εμβολιαστούν. «Με τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα, ένα είναι σίγουρο. Ότι το μεγάλο φράγμα, η μεγάλη λύση σήμερα για τον πλανήτη είναι ο εμβολιασμός. Όσο περισσότερος κόσμος θα εμβολιαστεί τόσο περισσότερο θα υπάρχει η πιθανότητα να αποτρέψουμε να βρεθούμε πάλι σε μια περίπτωση μεγάλου κινδύνου που θα μας φέρει πάλι εκεί που ήμασταν πριν. Να πω μια απλή έκφραση, εγώ εκεί θα έβαζα όλα τα λεφτά μου και εκεί τα βάζει όλος ο πλανήτης. Γι’ αυτό και οι G7 αποφάσισαν να δώσουν 1δις εμβόλια για τον εμβολιασμό των τρίτων χωρών. Ο πλανήτης πρέπει να θωρακιστεί με τους εμβολιασμούς. Από κει και πέρα θα δούμε αν η μετάλλαξη D θα είναι τέτοια που θα μας δημιουργήσει προβλήματα. Η έμφαση είναι ο εμβολιασμός τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα