Ο πλανήτης βρίσκεται στο «κόκκινο» όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρώην Διευθυντής Πολιτικής Διακυβέρνησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στην Ευρώπη Άγις Τσουρός

«Δεν είναι πρόβλημα της δικής μας πατρίδας μόνο, παντού έχουμε πολλαπλές αυξήσεις των κρουσμάτων. Υπάρχει το καλό νέο των εμβολιασμών ανάλογα με το πως κινήθηκαν οι χώρες. Έχουμε το καταπληκτικό που κατάφεραν οι Ισραηλινοί και από εκεί και πέρα έχουμε ανάμεσα στο 18-20% κάποιες χώρες, ανάμεσα τους κι εμείς. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, είναι μεγάλη προτεραιότητα όχι από μόνη της αλλά να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό και σε συνδυασμό με τα μέτρα που εξακολουθούμε να παίρνουμε θα μπορέσουμε να βγούμε και να δούμε το φως στο τούνελ» σχολίασε ο κ. Τσουρός.

Ο κ. Τσουρός αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Astrazeneca λέγοντας πως ο τρόπος που παρουσιάστηκε μέσα από τα ΜΜΕ διαστρέβλωσε την πραγματικότητα των εμβολίων γενικότερα και τον θρομβωτικών επεισοδίων. «Είναι γνωστό ότι μπορεί να υπάρχουν σε σπάνιες περιπτώσεις παρενέργειες. Δεν μιλάμε για αριθμούς που είναι συγκρίσιμοι με το όφελος που έχει κανείς με το να εμβολιαστεί. Όμως η ψυχολογία του κόσμου μετράει πολύ και εκεί έχει χαθεί για κάποιους το παιχνίδι». 

Για το εμβόλιο της Johnson&Johnson, ο κ. Τσουρός επεσήμανε πως περιμένουμε 1.300.000 μέσα στο Μάιο – Ιούνιο. «Μιλάμε για πολύ σπάνιες περιπτώσεις και έχουμε καταλάβει ότι έχουμε βρει κάποια περιστατικά που αφορούν συγκεκριμένες ομάδες και ίσως πιο επιβαρυμένες. Πάντως δεν είναι κάτι που κανείς μπορεί να το αγνοεί μέσα από την ψυχολογία του λαού». 

Αναφερθείς στο Πάσχα, ο κ. Τσουρός τόνισε πως δεν πρέπει να παρασυρθούμε από την φυσική επιθυμία που όλοι έχουμε να πάμε στα χωριά μας, στις εκκλησίες και στις συγκεντρώσεις με τους αγαπημένους μας. «Δεν μας παίρνει να κάνουμε κάτι τέτοιο. Είναι ασύλληπτο να έχουμε το σκηνικό που είχαμε πέρσι και τα μέτρα όπως τα εφαρμόζουμε σήμερα και να συζητάμε για εκκλησιασμό, Πάσχα με οικογένεια και συγκεντρώσεις. Θα το θεωρούσα κάτι που θα μας έφερνε σε δυσκολότερη θέση. Εγώ στις επόμενες εβδομάδες όσες και αν ήταν οι πιέσεις δε θα ενέδιδα, θα προχωρήσουμε σε ένα μεγάλο ρίσκο που θα το υποστούν όχι μόνο οι συνάδελφοι μας αλλά και η πίεση στα νοσοκομεία. Δε νομίζω ότι στο τέλος θα βοηθήσει να πάμε στο επόμενο βήμα».