Για τις διαφορετικές εθνικές πολιτικές και προσεγγίσεις σχετικά με τις παρενέργειες εμβολίων κατά του κορωνοϊού μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο πρώην διευθυντής πολιτικής και διακυβέρνησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Άγις Τσουρός.

Μετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca, τη σκυτάλη πήρε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία ουσιαστικά συντάσσεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Την ανάγκη συντονισμένων πολιτικών ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες εξέφρασε ο κ. Τσουρός.

«Σε όλα τα σκευάσματα υπάρχουν αντενδείξεις και παρενέργειες. Έχει δημιουργηθεί μία σύγχυση με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ανησυχία στις τάξεις των πολιτών.  Θα πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουν πως οι παρενέργειες αφορούν σε απειροελάχιστα μικρά ποσοστά την ώρα που ο κίνδυνος από τον ίδιο τον ιό είναι μεγαλύτερος», τόνισε ο κ. Τσουρός κάνοντας μάλιστα αναφορά στην επισήμανση του Π.Ο.Υ ότι «δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει επιστήμη μέσα από τα δελτία τύπου».

Με φόντο τις διαφορετικές προσεγγίσεις από χώρες της Δύσης τόνισε πως «κάποιες χώρες είναι περισσότερο επιφυλακτικές από άλλες. Σε κάθε περίπτωση όμως τα ποσοστά των επιπλοκών είναι πολύ λίγα».

Αναφερόμενος στα παραδείγματα της Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ για τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και ανοσίας της κοινότητας, επεσήμανε πως είναι αποτέλεσμα εθνικής προτεραιότητας.

«Οι χώρες που επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης είχαν ήδη ισχυρές υγειονομικές δομές. Επίσης έθεσαν ως εθνική προτεραιότητα τους εμβολιασμούς και κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο πρώην διευθυντής πολιτικής και διακυβέρνησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Άγις Τσουρός.