Τσουρός στο CRETA: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού – Σωστή τήρηση των μέτρων

Πρέπει να διαβάσετε

Στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και πώς αυτές επηρεάζουν την πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε ο πρώην Διευθυντής Πολιτικής Διακυβέρνησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στην Ευρώπη Άγις Τσουρός, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη. 

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσουρός δήλωσε πως το φαινόμενο των μεταλλάξεων είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά και συνέχεια με τους ιούς. Το στοιχείο όμως αυτό, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς αυτές οι καινούριες μορφές που εμφανίζονται είναι το αποτέλεσμα πολλών μεταλλάξεων μαζί. «Όπως έχει διερευνηθεί αφορούν τις ακίδες που έχει γύρω του ο κορωνοϊός, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που του επιτρέπουν να μπαίνει και να πολλαπλασιάζεται μέσα στα κύτταρα. Οπωσδήποτε, πάντοτε εξακολουθούμε να διαχειριζόμαστε το άγνωστο. Η όλη εξέλιξη και η εμπειρία που έχουμε είναι μια πηγή διαρκούς γνώσης. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να το προκαθορίσουμε από την αρχή. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά, σε σχέση με τις μεταλλάξεις. Αυτό βέβαια θα το ξέρουμε ακόμη καλύτερα όσο περνάει ο καιρός, που περισσότεροι θα εκτίθενται σε αυτούς τους καινούριους ιούς και θα ξέρουμε τα αποτελέσματα». 

Σύμφωνα με τον κ. Τσουρό, από όσα γνωρίζουμε ήδη οι μεταλλαγμένοι ιοί δεν φαίνεται να δημιουργούν σοβαρότερη ασθένεια, αλλά έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν και να μολύνουν με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί τώρα. «Ξέρουμε πιο πολλά για τον ιό και τη συμπεριφορά του στον οργανισμό. Έχουμε αποτελεσματικές θεραπείες όπως και η μελέτη που βγήκε από τον Καναδά για την κολχικίνη. Είναι ένα πανάρχαιο φάρμακο, είναι μεγάλη ιστορία αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό νέο, γιατί ελαττώνει τον αριθμό των ασθενών που μπαίνουν στα νοσοκομεία. Έχουν εγκριθεί στον κόσμο 11 εμβόλια. Από αυτά, τα τέσσερα έχουν εγκριθεί από πολλές χώρες και έχουν γίνει μελέτες. Σήμερα η συσσωρευμένη εμπειρία από τα εμβόλια μπορεί να μας καθησυχάσει και αναφέρομαι σε εκείνους που μπορεί να έχουν κάποιους ενδοιασμούς». 

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Τσουρός δεν πρέπει να εφησυχάσουμε αντιθέτως πρέπει να προσέχουμε την τήρηση των μέτρων. «Δεν λέω ότι πρέπει συνέχεια να καταλήγουμε σε εγκλεισμούς. Αν ο καθένας κάνει τη δουλειά του σωστά στην καθημερινότητα του, θα είναι αλλιώς τα πράγματα. Από όλους μας εξαρτάται, τώρα που ξέρουμε ότι αποκτούμε αποτελεσματικά μέσα έχουμε πάρει πια την εμπειρία. Ξέρουμε πως πρέπει να συμπεριφερθούμε, ας το κάνουμε πιο σωστά». 

Ο κ. Τσουρός υποστήριξε πως ο λόγος που το lockdown είναι ένα δραστικό μέτρο, είναι επειδή δεν μπορούν να δουλέψουν τα υπόλοιπα από μόνα τους. «Όσο πιο σοβαρά παίρνουμε τα απλά μέτρα, θα αποφεύγουμε τα πιο σκληρά». 

Αναφορικά με το «στοίχημα των μαζικών εμβολιασμών, ο κ. Τσουρός τόνισε πως αυτό που συμβαίνει στον κόσμο είναι πως οι πιο πλούσιες χώρες έχουν κατακλύσει τις παραγγελίες και πως ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη παραμένει ακάλυπτο. «Ο ΠΟΥ κάνει τεράστιες προσπάθειες να εξασφαλίσει αρκετό αριθμό εμβολίων ώστε να υπάρξει μια πιο ίση κατανομή στον κόσμο. Επίσης, τα σχέδια που ακολουθούν οι χώρες. Κάποιες χώρες οι οποίες είχαν δυνατά συστήματα δημόσιας υγείας, στον τομέα τον πολιτικό απέτυχαν. Όπως η Βρετανία, η οποία σήμερα κατάφερε να εμβολιάσει αποτελεσματικά τον πληθυσμό της. Κάπου θα πρέπει να ελευθερωθούν οι πατέντες, να δοθεί η δυνατότητα σε πιο φτωχές χώρες να μπουν κι άλλοι στην παραγωγή εμβολίων. Ώστε να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν πιο πολύ κόσμο και να περιορίσουμε την πορεία της πανδημίας». 

Ερωτηθείς για το πότε επιτυγχάνεται η ανοσοποίηση μετά τον εμβολιασμό, ο κ. Τσουρός απάντησε πως είναι θέμα υπεύθυνης πληροφόρησης. «Καταρχάς με τα εμβόλια που έχουμε, θα πρέπει να ξέρουμε ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό θα διαρκέσει η προστασία, από το να κάνουμε πιο σοβαρή νόσο ή να είμαστε ασυμπτωματικοί, πόσο θα διαρκέσει η ανοσία. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, έχουν ανοσία και δεν μεταδίδουν τον ιό σε άλλους. Ξέρουμε ότι με ένα εμβόλιο δεν προστατεύεσαι ικανά. Θα έχεις περίπου 40-50% προστασία στην τρίτη μερίδα. Μόνο όταν θα κάνει το δεύτερο εμβόλιο και μία εβδομάδα μετά, θα μπορεί να λέει ότι ο οργανισμός του έχει την ανοσία, που ήθελε να πετύχεις με το ξεκίνημα του εμβολιασμού. Ωστόσο πάντα εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα, προστατευόμαστε και προσέχουμε τους συνανθρώπους μας». 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα