Από τις αρχές της δεκαετίας του 80 ξεκίνησαν να κάνουν την εμφάνιση τους στην Κρήτη βετεράνοι αλεξιπτωτιστές από τη Γερμανία που ερχόταν στο νησί για να αποδώσουν φόρο τιμής στους νεκρούς συντρόφους τους στη Μάχη της Κρήτης. Αυτό ανέφερε ο σύμβουλος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Κωστής Μαμαλάκης μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA με αφορμή την εκδήλωση που φέρεται να είχε προγραμματίσει το «Σωματείο Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών». Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο κ. Μαμαλάκης μερικά χρόνια μετά Έλληνες πήγαιναν στις εκδηλώσεις αυτές που γινόταν στα Χανιά ζητώντας αυτόγραφα από τους βετεράνους Γερμανούς Αλεξιπτωτιστές.

«Τα πρώτα χρόνια η παρουσία τους τις ημέρες της επετείου της Μάχης της Κρήτης ήταν διακριτική και έμεναν σε ξενοδοχείο στην Ανατολική Κρήτη. Ξημερώματα 21ης Μαίου ξεκινούσαν και πήγαιναν στα Χανιά και άφηναν τα στεφάνια τους. Όσο περνούσαν τα χρόνια η παρουσία τους γινόταν όλο και πιο έντονη και μάλιστα κάποιοι άρχισαν να φορούν μετάλλια ενώ ερχόντουσαν και κάποιοι νεαροί που ήταν ντυμένοι με τις στολές εκείνης της εποχής. Δυστυχώς μερικά χρόνια αργότερα στις εκδηλώσεις τους έδιναν το παρών και Έλληνες χρυσαυγίτες που δεν δίσταζαν να ζητούν αυτόγραφα από τους βετεράνους Γερμανούς Αλεξιπτωτιστες» ήταν η σχετική αναφορά του κ Μαμαλάκη.

Ο κ. Μαμαλάκης όμως αποκάλυψε το θράσος των βετεράνων αλεξιπτωτιστών από τη Γερμανία κατά τον εορτασμό των 60 χρόνων της Μάχης της Κρήτης που προκάλεσε την μεγάλη έκπληξη και τη δυσφορία των βετεράνων από τη Βρετανία και τη Ζηλανδία.

«Στην επέτειο των 60 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης οι βετεράνοι Γερμανοί ζήτησαν με καμάρι από τους Νεοζηλανδούς και Βρετανούς βετεράνους αν θέλουν να πάνε σε ένα σκοπευτήριο να κάνουν διαγωνισμό στην σκοποβολή. Στον τόπο που έκαναν εγκλήματα είχαν το θράσος να ζητάνε να πάνε να κάνουν σκοποβολή» ανέφερε ο κ Μαμαλάκης.

Παράλληλα ο σύμβουλος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε θέματα νεότερης ιστορίας, αναφέρθηκε και στον τρόπο που εμείς εδώ στην Κρήτη τιμούμε την επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

«Εμείς τιμούμε την επέτειο της Μάχης της Κρήτης με γιορτές χωρούς και τραπέζια γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές φορές έκπληξη στους βετεράνους από τη Νέα Ζηλανδία και τη Βρετανία. Επίσης δεν γιορτάζουμε την μέρα της απελευθέρωσης μας από τους ναζί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμαλάκης.

Αντιδρά και ο δήμαρχος Πλατανιά

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Ιωάννης Μαλανδράκης, μετά από δημοσιεύματα στο ηλεκτρονικό τύπο με τίτλο «Φιέστα» για την «γενναιότητά» των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, με κοινοποίηση στον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων όπου μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «……Κύριοι, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, την ύπαρξη ενημερωτικού-προπαγανδιστικού υλικού, από οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Ευρωπαίοι αλεξιπτωτιστές», με το οποίο προαναγγέλλουν δράσεις «μνήμης» για τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές-κατακτητές, με πτώσεις αλεξιπτωτιστών, ενόψει και της επετείου των 80 ετών από την Μάχη της Κρήτης.

Με δεδομένο ότι, η παραπάνω προαναγγελλόμενη δράση, αποτελεί ύβρη για τους Κρητικούς και για τους Έλληνες γενικότερα, παρακαλούμε να διερευνηθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε έγκριση, για την διενέργεια δράσεων της προαναφερόμενης οργάνωσης….».

Τελειώνοντας ο κος Μαλανδράκης, ανέφερε ότι «… σε κάθε περίπτωση, είμαστε αντίθετοι σε κάθε τέτοιου είδους δράση, η οποία αποτελεί προσβολή στην μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία…».

Γ. Λογιάδης: Είναι αδιανόητες τέτοιου είδους ενέργειες

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, με αφορμή την προκλητική εκδήλωση της  «Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών», προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Καταγγέλλουμε την ανήκουστη, προσβλητική και προκλητική ενέργεια που επιχειρείται  από την «Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών» τον ερχόμενο Μάιο, στην μαρτυρική Μεγαλόνησο  και συγκεκριμένα στα Χανιά, 80  χρόνια από  την Μάχη της Κρήτης,  για «να τιμήσει  τη γενναιότητα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών».

Η επίλεκτη αυτή μονάδα που αποδεκατίστηκε  στη Μάχη της Κρήτης και το Γ΄Ράιχ δεν τη  χρησιμοποίησε ποτέ ξανά.

Καλούμε σε εγρήγορση και κινητοποίηση όλους τους Έλληνες  και την Ελληνική Πολιτεία,  για να μην  επιτραπεί μια  τέτοιου είδους ενέργεια, που προσβάλλει βάναυσα όλους τους νεκρούς μας και της ιστορίας μας.

Δεν θα δεχτούμε την παραχάραξη των ματωμένων  αγώνων μας  από κανέναν και δεν ξεχνάμε τις θυσίες των προγόνων μας.

Είναι αδιανόητες τέτοιου είδους ενέργειες και αναμένουμε την επίσημη αντίδραση της Πολιτείας».

Β. Κεγκερόγλου: Να μην πραγματοποιηθούν «οι εκδηλώσεις» που προσβάλλουν την Εθνική μνήμη χιλιάδων αγωνιστών

Με ερώτηση του, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, προς τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού,  Προστασίας του Πολίτη, και Εξωτερικών, ζητά να μην πραγματοποιηθούν «οι εκδηλώσεις» που όχι μόνο αμαυρώνουν την Ελληνική Ιστορία αλλά προσβάλλουν την Εθνική μνήμη των χιλιάδων αγωνιστών που έπεσαν στα πεδία των μαχών και όλους τους Κρητικούς.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Κρήτης, ηλεκτρονικών μέσων καθώς και καταγγελιών ιστορικών και συγγραφέων, οι «Ευρωπαίοι Αλεξιπτωτιστές» – «European Paratroopers» ετοιμάζουν εκδηλώσεις «μνήμης» στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά από τις 17 έως και τις 23 Μαΐου 2021, με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την επαίσχυντη επιχείρηση Ερμής της ναζιστικής Γερμανίας και συγκεκριμένα από το άλμα των ειδικών δυνάμεων του Τρίτου Ράιχ που παρά την σθεναρή και ηρωική αντίσταση των Κρητών και των συμμαχικών δυνάμεων, κατέκτησαν το νησί της Κρήτης.

Η Ένωση των Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών φαίνεται ότι έχει έδρα την Ιταλία και στο καταστατικό της αναφέρει πως πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Επειδή σε πολλά μαρτυρικά χωριά της Κρήτης ακόμη φοράνε μαύρα, τιμώντας αυτούς που έχασαν την ζωή τους από τα αντίποινα των ναζί Γερμανών αλεξιπτωτιστών (Πάνω από 40 χωριά καταστράφηκαν και εκατοντάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους)

Επειδή η μάχη της Κρήτης συγκαταλέγεται στα κορυφαία ιστορικά γεγονότα λόγω της σθεναρής αντίστασης που πρόβαλλαν οι Κρητικοί εναντίον των αριθμητικά ανώτερων Γερμανών

Επειδή τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όχι μόνο αμαυρώνουν την Ελληνική Ιστορία αλλά προσβάλλουν την Εθνική μνήμη και τους χιλιάδες αγωνιστές που έπεσαν στα πεδία των μαχών και

Επειδή μέχρι σήμερα είναι αδικαίωτος ο αγώνας για την καταβολή των οφειλόμενων επανορθώσεων

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

-Προτίθεστε να ερευνήσετε  τις παραπάνω καταγγελίες;

-Έχει δοθεί και από ποιόν φορέα άδεια για την παραπάνω εκδήλωση της οργάνωσης «Ευρωπαίοι Αλεξιπτωτιστές» στα Χανιά και αν ναι, θα φροντίσετε για την άμεση ανάκλησή της;

-Έχετε λάβει υπόψη σας το ενδεχόμενο πρόκλησης δίκαιων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας με απρόβλεπτες συνέπειες;».