Την ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα εξέφρασε κατά την επιστροφή του στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας. Εξήγησε ότι οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων είναι τα περισσότερα τεστ, καθώς και η άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με άνοιγμα του τουρισμού και φαινόμενα συγχρωτισμού.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται, ενώ παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεώτερες ηλικίες. «Οι νέοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά» υπογράμμισε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Παράλληλα, εντόπισε τα μεγάλα προβλήματα, έως τώρα, στους γάμους και στον συγχρωτισμό που παρατηρείται σε διάφορες συγκεντρώσεις, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Αττικής.

Η επανεμφάνιση Τσιόδρα συνοδεύεται ήδη με τη λήψη μέτρων όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, το όριο των 100 ατόμων στις τελετές, η αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων κ.α. Μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, θα εμπλουτίζονται μέχρι να ελεγχθεί εκ νέου η διασπορά της νόσου.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η επανεμφάνιση Τσιόδρα δεν θα συνδυαστεί με μια καθημερινή ενημέρωση από τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο. Συνιστά όμως ένα καμπανάκι προς την ελληνική κοινωνία για την ανάγκη τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας και την επίδειξη υπευθυνότητας που θα συνδράμει το έργο των ειδικών για τον έλεγχο της πανδημίας.

«Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μη λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή: protothema.gr