Η Τσεχία κινητοποίησε περισσότερους αστυνομικούς και στρατιώτες σήμερα, Δευτέρα, για να συνδράμουν στην εφαρμογή του νέου σκληρού lockdown και κυρίως στην τήρηση του μέτρου της παραμονής των πολιτών εντός των ορίων των συνοικιών, όπου διαμένουν, προς ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, έχει προειδοποιήσει ότι το σύστημα Υγείας θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει, χωρίς την επιβολή νέων περιορισμών, εξαιτίας του αριθμού-ρεκόρ ασθενών με βαριάς μορφής Covid-19.

Η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων πολιτών κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα το υψηλότερο ποσοστό κατά κεφαλήν μολύνσεων παγκοσμίως σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World in Data, 11 φορές μεγαλύτερο από τη γειτονική της Γερμανία.

Έναν ακριβώς χρόνο μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος Covid-19 στη χώρα, οι αρχές κινητοποίησαν περίπου 26.000 αστυνομικούς και 3.800 στρατιώτες, προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο διάρκειας τριών εβδομάδων για τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Έκλεισαν, επίσης, τα νηπιαγωγεία και την πρώτη και δευτέρα τάξη του Δημοτικού. Οι υπόλοιποι μαθητές διδάσκονταν ήδη μέσω τηλεκπαίδευσης.

«Οι πολίτες δεν ήθελαν να τηρούν τους κανονισμούς πριν από σήμερα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η Covid βρίσκεται εδώ. Ίσως αυτό να βοηθήσει», είπε ο Παβέλ Νοβότνι, οδηγός τρένου, έξω από έναν άδειο σιδηροδρομικό σταθμό στην Πράγα.

Σε βάρος του Αντρέι Μπάμπις διατυπώθηκαν επικρίσεις ότι τα νέα μέτρα δεν είναι τόσο αυστηρά, καθώς τα εργοστάσια παραμένουν ανοικτά, την ώρα που τα μη αναγκαία καταστήματα, τα εστιατόρια και η ψυχαγωγία παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος τους κλειστά από τον Οκτώβριο.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός απέρριψε τις προτάσεις περί κλεισίματος του βιομηχανικού τομέα, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα προκαλούσε απώλειες θέσεων εργασίας και αντ’ αυτού πρότεινε τη διεξαγωγή περισσότερων τεστ στα εργοστάσια.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τσεχικής κυβέρνησης, Γιαν Χάματσεκ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, αντιπρότεινε να εργάζεται στις μονάδες μειωμένο εργατικό δυναμικό έως ότου μπορέσουν να διενεργηθούν περισσότερα τεστ.

«Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αναγκαίο να ελεγχθούν οι επιχειρήσεις, ειδάλλως, σε έναν μήνα, θα καταλήξουμε να είμαστε ακριβώς στο σημείο όπου βρισκόμαστε τώρα», υποστήριξε.

Πηγή: cnn.gr