Τσαβούσογλου για F-16: Προχωρούν οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ – Νέα «πυρά» κατά της Ελλάδας

Στις συζητήσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για τα F-16, αναφέρθηκε με νέες δηλώσεις του την Τετάρτη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λέγοντας πως πηγαίνουν καλά και πως η αρνητική ατμόσφαιρα που υπήρχε στο Κογκρέσο τα περασμένα χρόνια, έχει εξαφανιστεί.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε την ίδια στιγμή «πυρά» κατά της Ελλάδας για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, υποστηρίζοντας πως η Αθήνα δεν μπορεί να μιλάει για ανθρωπιστικά ζητήματα.

Παράλληλα, είπε, πως η Σουηδία δεν έχει ακόμη εκδώσει υπόπτους που ζητεί η Τουρκία για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία παρά την υπογραφή συμφωνίας για την άρση του βέτο που είχε θέσει η Άγκυρα στην προσχώρηση της σκανδιναβικής χώρας στο NATO τον περασμένο μήνα.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα για την προσχώρησή τους στο NATO μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν την αντίθεση της Τουρκίας, η οποία κατηγόρησε τις δύο σκανδιναβικές χώρες για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα και την υποστήριξη οργανώσεων τις οποίες έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικές.

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την άρση του βέτο της Άγκυρας με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα μπλοκάρει τις ενταξιακές τους προσπάθειες αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις αυτές.

Η Τουρκία επιδιώκει την έκδοση 73 ανθρώπων από τη Σουηδία, όπως και περίπου 10 άλλων από τη Φινλανδία.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα