Θετικά αποτίμησε τις διερευνητικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θετική ατμόσφαιρα. Ήταν σημαντικό που επαναλήφθηκαν έπειτα από 5 χρόνια», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ιρλανδό ομόλογό του στην Άγκυρα.

Αναφορικά με την ατζέντα που συζητήθηκε τη Δευτέρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «ό,τι είχε συζητηθεί παλαιότερα, συζητήθηκε και σε αυτή τη συνάντηση. Φυσικά σε μία συνάντηση δεν περιμένει κανείς να λυθούν όλα τα ζητήματα. Ήταν σημαντικό που επαναλήφθηκαν», είπε ενώ όσον αφορά την επόμενη συνάντηση ανέφερε ότι η Αθήνα θα καθορίσει την ημερομηνία.

«Τώρα δεν είμαστε εμείς οι οικοδεσπότες. Θα οριστεί σύντομα από την Ελλάδα η ημερομηνία και η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα» δήλωσε. Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε τη σημασία της ταυτόχρονης λειτουργίας και των άλλων μηχανισμών διαλόγου μεταξύ στρατιωτικών των δύο χωρών για τη θέση σε ισχύ και πάλι μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά και μεταξύ αξιωματούχων των δύο υπουργείων Εξωτερικών για πολιτικές διαβουλεύσεις.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε τις προσκλήσεις για συνάντηση με το Νίκο Δένδια και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ έκανε πάλι… συστάσεις για αποφυγή «προκλήσεων» εκ μέρους της Ελλάδας.

«Εμείς είμαστε πάντοτε έτοιμοι να συναντηθούμε με τον υπουργό Δένδια, αλλά και, όπως έχει πει κι ο πρόεδρός μας, όπως έχουν συναντηθεί άλλωστε και στο παρελθόν, είναι και πάλι πρόθυμος να συναντηθεί με τον Μητσοτάκη.

Αρκεί να υπάρχει ανταπόκριση ώστε να κάνουμε κάποια θετικά βήματα μαζί και η Ελλάδα παράλληλα να αποφύγει τις προκλήσεις, για τις οποίες έδωσα κάποια παραδείγματα κατά την επίσκεψή μου στις Βρυξέλλες, αλλά και σήμερα κατά τις συναντήσεις μου. Δεν ωφελούν κανένα. Πρέπει να συνεχίσουμε με μια θετική ατζέντα», κατέληξε ο κ. Τσαβούσογλου.

Πηγή: ethnos.gr