Τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, οργανώνει την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, 23, 24 και 25 Ιουλίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Θωμάς, «Ο Λόγιος», στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Γόρτυνας, στη αυλή του παλιού Δημοτικού Σχολείου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Παρασκευή 23 Ιουλίου ώρα 19:30

Θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου: «Αρχειακές ψηφίδες για τον Άγιο Θωμά Μονοφατσίου, (16ος-19ος αι.)», που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης.

Μετά τους χαιρετισμούς εκπροσώπων, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Γόρτυνας και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Λόγιος», θα μιλήσουν για το βιβλίο οι:

– Σπύρος Κατσαραπίδης: Φιλόλογος με θέμα: «Άγιος Θωμάς: Ο Τόπος μέσα στο Χρόνο».

– Νίκος Ανδριώτης: Διδάκτωρ ιστορίας – Συγγραφέας, με θέμα: «Πληθυσμιακά και άλλα στατιστικά στοιχεία για τον Άγιο Θωμά».

– Ελευθερία Ζέη: Επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που θα παρουσιάσει το κείμενο της Αλεξάνδρας Σφοίνη, διδάκτωρ ιστορίας – ερευνήτρια με τίτλο: «Κήρυκος Χαιρέτης (1756 -1830): Οι μέσοι όροι του Διαφωτισμού».

– Άννα Μανουκάκη: Επίτιμη Λυκειάρχης – Συγγραφέας, με θέμα: «Η συμμετοχή της περιοχής του Αγίου Θωμά στους απελευθερωτικούς αγώνες».

– Μανώλης Πατεδάκης: Επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Άγιος Θωμάς: Μια Ψηφίδα από το Μωσαϊκό της Κρήτης στο «Μουσείο του Σήμερα».

Συντονιστής θα είναι ο Κώστας Θ. Βασιλάκης, δημοσιογράφος.

Το Σάββατο 24 Ιουλίου ώρα 20:00

Εκδήλωση με τίτλο: «Ταξίδι στην Ελλάδα με καράβι τη μουσική», με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς απ’ όλη την Ελλάδα.

Την Κυριακή 25 Ιουλίου στις 20:00

Ομιλία από το φιλόλογο Κωστή Ι. Βασιλάκη με θέμα: «Δημήτριος Βαρούχας – Λόγιος ο Χαΐνης (1770 -1811)».

Θεατρική παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού: «Απ’ τη Σκλαβιά στη Λευτεριά», του συνταξιούχου δασκάλου – συγγραφέα, Αντώνη Μανδαλάκη, σε σκηνοθεσία Μάνου Παπαδογιαννάκη.