Τριετίες: Κερδισμένοι οι παλιοί εργαζόμενοι – Tι ισχύει για όσους δεν καλύπτονται από συμβάσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Σε τρεις ταχύτητες διακρίνονται οι εργαζόμενοι σε σχέση με την επαναφορά των τριετιών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και υπολογίζεται ότι οι ωφελούμενοι είναι περί τις 600.000.

Στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ οι οποίοι υποχρεωτικά από 1.1.2024 θα λάβουν το επίδομα προϋπηρεσίας έως 9 έτη. Όπως τόνισε νωρίτερα ο υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων περισσότερο ευνοημένοι είναι οι παλιοί εργαζόμενοι που είχαν ξεκινήσει να κτίζουν τριετίες πριν από το πάγωμα τους το 2012 καθώς θα δουν νωρίτερα τα οφέλη.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει προωθηθεί η νομοθετική ρύθμιση που ξεπαγώνει τις τριετίες νωρίτερα από το αναμενόμενο λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις για τη θετική πορεία της οικονομίας και την υποχώρηση της ανεργίας.

«Ωστόσο αν δούμε αύξηση της ανεργίας», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης, «θα επανεξετάσουμε την απόφαση για το ξεπάγωμα. Η ρύθμιση είναι ισορροπημένη καθώς δεν είναι πολύ σκληρή με τους εργοδότες και προστατεύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Εμείς θα είμαστε συνεπείς με τη δέσμευση μας ότι θα αυξηθεί ο μέσος μισθός το 2027».

Αναφερόμενος στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε «είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει και θα τον δούμε στην ώρα του».

Στη δεύτερη ταχύτητα περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις οι οποίες έχουν κηρυχθεί υποχρεωτικές όπως για παράδειγμα ο κλάδοι των ξενοδοχείων και του επισιτισμού.

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από ενεργές συλλογικές συμβάσεις όπως είναι το λιανέμποριο.

Όπως τόνισε η γενική γραμματέας απασχόλησης Άννα Στρατιινάκη οι εν λόγω εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν τις τριετίες μέσω της σύναψης ατομικών συμβάσεων με τους εργοδότες. Όμως ακόμα και στην περίπτωση που δε γίνει αποδεκτό το αίτημα τους, έχουν ως δίκτυ ασφαλείας τον κατώτατο μισθό και τις τριετίες που τον συνοδεύουν. Αυτό είναι ένα κίνητρο για να πιέσουν μέσω των συλλογικών τους οργάνων”.

Πηγήimerisia.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα