Τρεις χώρες του ΝΑΤΟ κατασκευάζουν καταφύγια κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία

Πρέπει να διαβάσετε

Με καταφύγια θα θωρακιστούν χώρες του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία, την ώρα που Πούτιν και Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι θα αυξήσουν τα αποθέματα όπλων, εν καιρώ πολέμου.

«Το έργο, που θα κοστίσει περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, διασφαλίζει την ετοιμότητα να πολεμήσουμε τον εχθρό από την πρώτη κιόλας στιγμή» αναφέρουν αξιωματούχοι των νατοϊκών χωρών σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Τhe Sun», που επικαλείται το περιοδικό «Newsweek».

Πρόκειται για τις χώρες – Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία- που αποφάσισαν να κατασκευάσουν καταφύγια κατά μήκος των συνόρων με το ρωσικό καθεστώς, υπό τον φόβο να ξεσπάσει ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η Ευρώπη έχει επίσης δηλώσει ότι θα ενισχύσει τα αποθέματα του οπλοστασίου της ενώ βρυχάται η «ρωσική αρκούδα».

Η Εσθονία, όπως γράφει η εφημερίδα «The Sun», σχεδιάζει να κατασκευάσει 600 καταφύγια γύρω από τα συνοριακά σημεία διέλευσης της Νάρβα στο βορρά και του Βορού στα νότια της χώρας.

Ως αποτέλεσμα της σφαγής μετά την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, οι υπουργοί Άμυνας της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας συμφώνησαν να λάβουν μέτρα έτσι ώστε να μην έχουν την ίδια μοίρα.

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής θα κατασκευάσουν ένα «εκτεταμένο δίκτυο οχύρωσης» κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία για να αποτρέψουν τον Πούτιν να εισβάλει στις χώρες τους, υπογραμμίζει το περιοδικό «Newsweek», με το συνολικό κόστος του έργου να υπολογίζεται σε 60 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατασκευή των καταφυγίων θα ξεκινήσει πρώτα στην Εσθονία με την υπουργό Άμυνας της χώρας, Σούζαν Λιλεβέλι, να επισημαίνει ότι η απόλυτη προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η ετοιμότητα «για την καταπολέμηση του εχθρού από την πρώτη κιόλας στιγμής».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι η ανάκτηση ήδη κατακτημένων εδαφών είναι εξαιρετικά δύσκολη κι έχει μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, χρόνου και και υλικών πόρων. Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία θεωρούνται εδώ και πολύ καιρό οι πιο πιθανοί ρωσικοί στόχοι για τον Πούτιν, εάν επιτεθεί σε χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», τόνισε.

Ενώ η Ουκρανία κατάφερε να αντισταθεί στην επίθεση της Μόσχας, είναι πιθανό τα τρία μικρά κράτη της Βαλτικής να καταληφθούν από τους Ρώσους μέσα σε λίγες μέρες.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα