Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι ένα εμβόλιο κατά του θανατηφόρου κορωνοϊού ενδέχεται να βρίσκεται τρεις ή τέσσερις εβδομάδες μακριά, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις Αμερικανών αξιωματούχων από τον τομέα της Υγείας, αλλά και της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Inc., που έχουν διατυπωθεί προηγούμενα μέσα στο μήνα.

Ο Τραμπ μιλώντας σε μία εκδήλωση που φιλοξενήθηκε από το ABC News στη Φιλαδέλφεια, υπερασπίστηκε τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνησή του, δηλώνοντας ότι το εμβόλιο θα διανεμηθεί, σύντομα.

«Είμαστε πολύ κοντά για να έχουμε ένα εμβόλιο», είπε ο ίδιος. «Αν θέλετε να ξέρετε την αλήθεια, για την προηγούμενη κυβέρνηση θα απαιτούνταν ίσως χρόνια για την ύπαρξη ενός εμβολίου, εξαιτίας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων (FDA) και όλων των εγκρίσεων. Βρισκόμαστε μεταξύ εβδομάδων για να το έχουμε. Ξέρετε, μπορεί να είναι τρεις ή τέσσερις εβδομάδες», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τα περιστατικά μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ αυξήθηκαν χθες, τουλάχιστον κατά 37.017 στα 6,61 εκατομμύρια.

Την προηγούμενη ημέρα, ήταν στα 6,57 εκατομμύρια περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19, όπως δείχνει η καταμέτρηση του Reuters.

Οι θάνατοι από το νέο κορωνοϊό αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 1.105 στους 195.699 θανάτους.

Την προηγούμενη ημέρα, είχαν καταμετρηθεί 194.594 θάνατοι, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters. Μόνο στην Καλιφόρνια τουλάχιστον 148 άνθρωποι χθες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην πολιτεία στους 14.616.

Από τον Δεκέμβριο ο ιός στις ΗΠΑ

Εντωμεταξύ, ερευνητές του πανεπιστημίου UCLA που βγήκε τις τελευταίες ώρες στη δημοσιότητα υποστηρίζουν ότι ο φονικός ιός υπήρχε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον περασμένο Δεκέμβριο, περίπου ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι εκτιμούσαν μέχρι σήμερα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σύμφωνα με την έρευνα, από τις 22 Δεκεμβρίου, παρατηρήθηκε μια στατιστικά σημαντική αύξηση στις επισκέψεις σε κλινικές και νοσοκομεία από ασθενείς που ανέφεραν αναπνευστικές ιώσεις.

Σύμφωνα με το CDC ο πρώτος ασθενής με κορωνοϊό στις ΗΠΑ θεωρείται ότι ήταν ένας άνδρας από την Ουάσινγκτον, ο οποίος είχε επισκεφτεί τη Γουχάν της Κίνας. Το πρώτο αυτό κρούσμα είχε αναφερθεί τον Ιανουάριο.