Τραγωδία στα Κύθηρα: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων

Συνεχίζονται και σήμερα Κυριακή (9/10) οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι Κυθήρων από στελέχη της μονάδας υποβρυχίων αποστολών του Λιμενικού για τον εντοπισμό των αγνοουμένων του ιστιοφόρου σκάφους που μετέφερε 95 μετανάστες και βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε βράχια.

Συνολικά μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί 80 αλλοδαποί (55 άνδρες, 7 γυναίκες, 17 αγόρια, 1 κορίτσι), ενώ το απόγευμα του Σαββάτου (8/10) στελέχη της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος ανέσυραν έξι μετανάστες από στη θαλάσσια περιοχή στο Διακόφτι Κυθήρων.

Πρόκειται για τους μετανάστες που επέβαιναν στο ιστιοφόρο σκάφος το οποίο τα ξημερώματα της Πέμπτης 06/10 συγκρούστηκε στα βράχια στη συγκεκριμένη περιοχή των Κυθήρων ημιβυθίστηκε και στη συνέχεια καταστράφηκε ολοσχερώς.

Οι έρευνες στο σημείο συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Έρευνα για τους διακινητές

Στο μεταξύ νέα στοιχεία τόσο για το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στη Μυτιλήνη, όσο και για την ύπαρξη κυκλώματος διακινητών με παρακλάδια στη χώρα μας ερευνούν οι Αρχές, μετά και τη διπλή τραγωδία στο Αιγαίο. Στα Κύθηρα οι κακές καιρικές συνθήκες εμποδίζουν την ανάσυρση σορών, ενώ οι μαρτυρίες των διασωθέντων συγκλονίζουν.

Οι Αρχές γνωρίζουν ότι στη χώρα μας υπάρχει ένα παρακλάδι διακινητών που σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι έρχονται σε επικοινωνία με τους Τούρκους και γνωρίζουν πότε θα έρθουν σκάφη με μετανάστες στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου που μετέδωσε το OPEN. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κύκλωμα γνώριζε για το πότε θα έρθει το σκάφος που ναυάγησε στη Μυτιλήνη.

Συνεργοί των διακινητών δίνουν πληροφορίες για το αν υπάρχουν περιπολίες ή όχι
από τις ελληνικές Αρχές, κάτι που έχει μπει στο μικροσκόπιο της έρευνας για τα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται κυρίως στα νησιά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από τις καταθέσεις των διασωθέντων προκύπτει ότι το σκάφος τους έφτασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα με τη συνοδεία τουρκικών αλιευτικών.

«Ξεκινήσαμε από την Τουρκία. Μας συνόδευαν κάποια άλλα σκάφη, αλιευτικά. Είχαν βάλει την βάρκα μας ανάμεσά τους για να την προστατεύουν από τον καιρό. Μας πήγανε μέχρι ένα σημείο και μας άφησαν. Τα αλιευτικά μετά, έφυγαν. Έκαναν πίσω. Γύρισαν προς Τουρκία» ανέφεραν μετανάστες.

«Μόλις μας άφησαν καταλάβαμε τον κακό καιρό. Όταν η βάρκα έμεινε μόνη της ξεκίνησε να την βαράει η θάλασσα. Μέχρι που στο τέλος βυθίστηκε η βάρκα μας. Ήταν τρομακτικό» συμπλήρωσαν διασωθέντες του ναυαγίου.

Υπενθυμίζεται ότι από το ναυάγιο στη Μυτιλήνη οι νεκροί έχουν φθάσει τους 18, εκ των οποίων 16 νεαρές γυναίκες. Νωρίτερα την Παρασκευή ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα κι ένα αγόρι κάτω των 20 ετών, ενώ η ΕΡΤ μετέδωσε την πληροφορία για ακόμη ένα νεκρό άνδρα που ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή στη Θέρμη. Στη λέμβο επέβαιναν περίπου 40 άτομα.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα