Τουρκικά ΜΜΕ: Η Τουρκία ιδρύει στρατιωτική βάση στο λιμάνι Χομς της Λιβύης

Πρέπει να διαβάσετε

Για συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη προκειμένου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να εγκαταστήσουν στρατιωτική βάση σε λιβυκό λιμάνι, σύμφωνία που θα προκαλέσει «εκνευρισμό» στην Ελλάδα, κάνει λόγο η φιλοκυβερνητική τουρκική ιστοσελίδα TGRTHaber.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Τουρκία ενοικίασε για 99 χρόνια το λιμάνι της Χομς που βρίσκεται ανάμεσα στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, και την Μισράτα.

«Με τη συμφωνία αυτή θα ενισχυθεί η κυριαρχία της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, θα ενισχυθεί ο έλεγχος των τουρκικών χωρικών υδάτων και η διασφάλιση των εμπορικών πλοίων» υποστηρίζεται στο δημοσίευμα.

toyrkia-liviei

Κατά το ίδιο δημοσίευμα στο λιμάνι προγραμματίζεται να εγκατασταθούν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και συστήματα αεράμυνας.

Η ιστοσελίδα επικαλείται, μάλιστα, ανάρτηση στο Twitter από το Τουρκικό Κέντρο Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών (TÜRK-DEGS), πρόεδρος του οποίου είναι ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί.

 

Πρόκειται για μια κίνηση που ακολουθεί την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου το 2020 καθώς σε αυτό προβλεπόταν η ίδρυση δύο τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα