Το δεύτερο πακέτο του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 που προορίζεται για την Τουρκία θα είναι διαφορετικό από την πρώτη παρτίδα, ισχυρίζεται σήμερα, Παρασκευή η τουρκική εφημερίδα «Turkiye» στο πρωτοσέλιδό της.

S-400: Σε συμπαραγωγή με τη Ρωσία η δεύτερη τουρκική συστοιχία

Πηγές ασφαλείας, που επικαλείται η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, αναφέρουν ότι η νέα παρτίδα των S-400, που παζαρεύει, σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, η Άγκυρα περιλαμβάνει συμπαραγωγή στην Τουρκία, κάτι που ήταν διακαής πόθος της Άγκυρας εξαρχής. Όπως επίσης όρος και για την αγορά Patriot από τις ΗΠΑ.

Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε να ζουν οι Τουρκοι ως μειονότητα των Ελληνοκύπριων

Το πρωτοσέλιδο αυτό έρχεται λίγες ώρες έπειτα από τις προκλητικές νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία προχωρά ακάθεκτη στα βήματά της, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

«Το βασικό τους μέλημα είναι ότι λέμε για λύση δύο κρατών. Αυτοί λένε όχι. ‘Γιατί’ ρωτάμε; ‘Αυτό το νησί είναι μικρό, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο κράτη’. Μα και το μαζί δεν έγινε. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά το απέρριψε. Η βασική τους έγνοια είναι μόνο η Ελληνοκυπριακή πλευρά. Κι όχι η Ελλάδα. Δεν θέλουν να υπάρχει εκεί ένα κυρίαρχο τουρκικό κράτος στη διεθνή κοινότητα. Θέλουν οι εκεί Τούρκοι να ζουν ως μειονότητα των Ελληνοκύπριων. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε πλέον. Άρχισαν να υψώνουν τους τόνους τις τελευταίες ημέρες επειδή είδαν ότι δεν το επιτρέψαμε. Ανεξάρτητα από το τί λέει ο καθένας, ανεξάρτητα από το θόρυβο που κάνουν, εμείς τα βήματά μας θα τα κάνουμε με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο. Πρώτα ο Αλλάχ, θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, του τουρκοκυπριακού λαού και της Δημοκρατίας της Τουρκίας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παρευρέθηκε στα εγκαίνια ενός νέου ομίλου ΜΜΕ στην Αττάλεια. Η απάντησή του ήταν ένα δριμύ κατηγορώ κατά πάντων. Προς ΗΠΑ, ΕΕ αλλά και Ελλάδα και Κύπρο. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπέδειξε την Ελλάδα και την Κύπρο ως «υπεύθυνες» για τις παγκόσμιες διαστάσεις που έλαβε η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα Κατεχόμενα και οι δηλώσεις του.

«Δεν θα διστάσουμε στην ανατολική Μεσόγειο»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε παράλληλα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δείξει τον παραμικρό δισταγμό στην προάσπιση των δικαιωμάτων της και των Τουρκοκπύπριων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς, ως εγγυήτρια χώρα και ως μητέρα-πατρίδα, κάνουμε ό,τι πρέπει, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, είτε αυτά αφορούν την ανατολική Μεσόγειο είτε τους υδρογονάνθρακες. Δεν διστάζουμε να το κάνουμε. Όλοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι δεν θα διστάσουμε ούτε και στο μέλλον».

Πηγή: ethnos.gr