Τουρκικά φιλοκυβενητικά ΜΜΕ κατηγορούν την Ελλάδα, πως η πρόσφατη υπόσχεση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για συνδρομή της χώρας μας στην κατάσβεση των φονικών πυρκαγιών στην Τουρκία, έμειναν μόνο στα… λόγια.

Τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση Ερντογάν δέχτηκε σφοδρή κριτική στα κοινωνικά δίκτυα, για το γεγονός πως δεν αποδέχτηκε την πρόταση βοήθειας της ελληνικής πλευράς.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να «διαρρεύσει», στον ελεγχόμενο φιλοκυβερνητικό τύπο non paper σύμφωνα με το οποίο «πληροφορίες πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Ουσιαστικά η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στο ν’ αποδομηθεί η κίνηση – προσφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών προς την φλεγόμενη Τουρκία, που έχει γίνει «σημαία» τις τελευταίες μέρες στα τουρκικά κοινωνικά δικτυα.

«Μπορεί μεν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να έδωσε το μήνυμα, στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 29 Ιουλίου, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία με τις πυρκαγιές, μόλις η Τουρκία κατέθεσε αίτημα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης” η Ελλάδα αρνήθηκε» αναφέρει δημοσίευμα της Σαμπάχ.

tourkika-mme-1
tourkika-mme-12

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Χουριετ, γράφει πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσαν την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, πως : «σκόπευαν να βοηθήσουν την Τουρκία, αλλά λόγω των πυρκαγιών στην Ελλάδα δεν μπορούν τώρα να συνδράμουν», με τίτλο : «Η «προσφορά βοήθειας» της Ελλάδας αποδείχθηκε ψέμα».

Η αλήθεια είναι πως οι τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα, κυρίως στη Ρόδο και στην Αχαΐα, κινητοποίησαν ολόκληρο τον πυροσβεστικό μηχανισμό της χώρας. Ωστόσο δεν υπήρξε επίσημο αίτημα της Τουρκίας προς την ελληνική πλευρά να συνδράμει με οποιοδήποτε μέσο στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων στη γειτονική χώρα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή πάντως, δεν υπάρχει επίσημη ελληνική απάντηση στους νέους ισχυρισμούς των τουρκικών ΜΜΕ.

Πηγή: protothema.gr