Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα βγει στην Ανατολική Μεσόγειο το τέταρτο και νεότερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, «Αμπντουλχαμίτ Χαν».
Το γεωτρύπανο επιθεώρησε σήμερα, Τετάρτη, στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας, όπου είναι αραγμένο το πλοίο για εργασίες συντήρησης και προετοιμασίας για απόπλου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.
«Συνεχίζουμε αδιάκοπα τις δραστηριότητές μας με γεωτρήσεις στη Γαλάζια Πατρίδα, στη δική μας περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας, εδώ και τέσσερα χρόνια. Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι τα πλοία γεώτρησης βαθέων υδάτων του στόλου μας. Πρώτα το “Φατίχ”, μετά το “Γιαβούζ” και τέλος το “Κανουνί” εντάχθηκαν στον στόλο μας», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι «είμαστε στο τέλος των προετοιμασιών για να αναλάβει καθήκοντα και το τελευταίο μας πλοίο».
«Το πλοίο μας θα πάει στο σημείο της πρώτης αποστολής του το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Σκεφτόμαστε εναλλακτικά 5-6 σημεία. Θα κάνουμε υπομονή για άλλο ένα μήνα. Η αποστολή πιθανότατα θα είναι η Μεσόγειος» ανέφερε.
Ο Τούρκος υπουργός επίσης και στις εργασίες που σχετίζονται με το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα. «Το πλοίο Castoro 10 πρόκειται να ολοκληρώσει τα τις εργασίες του σε ρηχά ύδατα. Το πλοίο Castorone θα κάνει τοποθέτηση σωλήνων σε βαθιά νερά» είπε, προαναγγέλλοντας ότι «πιθανότατα θα ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες του» από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Στο στόχαστρο των Τούρκων το «Οικόπεδο 6»
Στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο που έγινε στην Κύπρο, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, των αρχηγών των κομμάτων και της Προέδρου της Βουλής, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η Τουρκία πρόκειται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι εκτιμήσεις στην Μεγαλόνησο συγκλίνουν στο ενδεχόμενο να είναι στόχος της Άγκυρας αυτό το καλοκαίρι το θαλάσσιο οικόπεδο 6 στη δυτική πλευρά της Κύπρου προς την Πάφο.
Οι έρευνες και εξόρυξη στο οικόπεδο αυτό έχουν ανατεθεί στην Total σε συνεργασία με την ιταλική ENI και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι ποσότητες αερίου είναι πολλές και μεγάλες. Η κυπριακή και η ελληνική πλευρά απαντούν ότι οι «κόκκινες γραμμές» που θέτουν δεν αφορούν μόνο τις δύο χώρες αλλά και τις χώρες προέλευσης όσων ψάχνουν.