Τουρκία κατά Γαλλίας: Ο Μακρόν παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Μεσόγειο

Πρέπει να διαβάσετε

Το επικίνδυνο παιχνίδι στη Μεσόγειο το παίζει η Γαλλία απαντά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν ότι η Άγκυρα παίζει επικίνδυνα παιχνίδια στη Λιβύη.

«Η χώρα μας υποστηρίζει την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης σύμφωνα με τα ψηφίσματα και κατόπιν σχετικού αιτήματος των Ηνωμένων Εθνών. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αποκαλεί την υποστήριξη της χώρας μας στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης “επικίνδυνο παιχνίδι”. Μόνο ένα παράλογο μυαλό μπορεί να το εξηγήσει έτσι», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στη συνέχει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, κατηγορεί τη Γαλλία ότι έχει τεράστια ευθύνη για τα παιχνίδια που έχει η ίδια παίξει στη Λιβύη.

«Εάν ο κ. Μακρόν ζορίσει τη μνήμη του και ενεργοποιήσει τη λογική του, τότε θα θυμηθεί ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λιβύη προκλήθηκαν από τις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χαφτάρ, τον οποίο ο ίδιος στηρίζει, καθώς επίσης κι από την άρνηση του πολέμαρχου Χαφτάρ να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Μόσχα και το Βερολίνο. Λόγω της στήριξης που παρέχει εδώ και χρόνια σε παράνομες δομές, η ευθύνη της Γαλλίας για το χάος στο οποίο έχει βυθιστεί η Λιβύη είναι μεγάλη και από αυτή την άποψη, η Γαλλία είναι εκείνη που παίζει βασικά το επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη.

Αν και ο πρόεδρος Μακρόν προσπαθεί να καλύψει αυτές τις αλήθειες με αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας, ο λαός της Λιβύης δεν θα ξεχάσει ποτέ τη ζημιά που υπέστη η χώρα από τα εγωιστικά συμφέροντα και τους στόχους των συνεργατών της Γαλλίας», αναφέρει ο Χαμί Ακσόι, ο οποίος καλεί το Παρίσι να ερευνήσει τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στη Λιβύη από τους συνεργάτες του εκεί.

«Η Γαλλία πρέπει να τηρήσει μία στάση αρχής και να διερευνήσει τη σχέση των πολιτοφυλάκων του πραξικοπηματία και πειρατή Χαφτάρ και των μισθοφόρων με τους μαζικούς τάφους στην Ταρχούνα και τα σοβαρά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά αθώων πολιτών».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί μάλιστα τη Γαλλία για τη σιωπή που έχει τηρήσει μπροστά στις απειλές της Αιγύπτου για επέμβαση στη Λιβύη και για την ανάμειξή της στα ζητήματα της ανατ. Μεσογείου, την ώρα που η ίδια δεν διαθέτει καν ακτές.

«Από την άλλη, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τη σιωπή της Γαλλίας απέναντι στις απειλές της Αιγύπτου, υποστηρικτή του πραξικοπηματία Χαφτάρ, για επέμβαση στη Λιβύη.

Η Γαλλία, η οποία δεν έχει ακτές στην ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως μία παράκτια χώρα κι ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφασίζει για ζητήματα της περιοχής. Η τάση της Γαλλίας να αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή και να υποστηρίζει ευθαρσώς μαξιμαλιστικές φιλοδοξίες, αντί να συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Βασικά, είναι προφανές εδώ και καιρό ότι η Γαλλία δεν μπορεί να αξιολογήσει με υγιή και αντικειμενικό τρόπο τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ή το χειρότερο…. δεν θέλει να το κάνει», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο οποίος υπενθυμίζει τη βοήθεια που πρόσφερε η Τουρκία στις σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, σε αντίθεση με τη «στρεβλή», όπως τη χαρακτηρίζει, στάση της Γαλλίας ως μέλος επίσης του ΝΑΤΟ.

«Κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη, η συμμαχία του ΝΑΤΟ παρέμεινε ενεργής. Και φάνηκε καθαρά η ισχυρή θέση της Τουρκίας μέσα στη συμμαχία κερδίζοντας την εκτίμηση της κοινής γνώμης των άλλων συμμαχικών χωρών. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι στρεβλή η προσέγγιση περί “εγκεφαλικού θανάτου του ΝΑΤΟ”, την οποία επανάφερε στην ημερήσια διάταξη ο  Γάλλος πρόεδρος εξαιτίας ενός δήθεν περιστατικού», αναφέρει ο Χαμί Ακσόι, ο οποίος καλεί τη Γαλλία να συμπεριφερθεί ως «ένα σοβαρό κράτος».

«Καλούμε τη Γαλλία και τον πρόεδρο της Γαλλίας να λειτουργήσουν ως σοβαρό κράτος και να σταματήσουν τις ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον της Λιβύης, της Συρίας και της ανατολικής Μεσογείου και χρησιμοποιώντας τα καθιερωμένα κανάλια διαλόγου, να ενεργήσουν με βάση τις αρχές της φιλίας και της συμμαχίας μας» καταλήγει.

Πηγή: ethnos.gr 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα