Ο τουρισμός στην Κρήτη, ξεπέρασε κάθε προσδοκία σημειώνοντας νέα ρεκόρ αφίξεων από το εξωτερικό, αλλά όπως φαίνεται και εισπράξεων.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, η τουριστική βιομηχανία της χώρας είχε μια πολύ καλή χρονιά, αφού κατάφερε να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια και να καταγράψει έναν από τους πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, όλων των εποχών. «Σαν ορόσημο είχαμε το 2019, από εδώ και πέρα θα μιλάμε για το 2022. Η καλή πορεία συνεχίζεται ακόμη και για τον Οκτώβριο άρα τέλος του μήνα, θα καταγράψουμε ένα ιστορικό ρεκόρ αφίξεων στην χώρα και ιδιαίτερα στην Κρήτη».
Ο κ. Πελεκανάκης σημείωσε πως αρχικά, υπήρχαν εκτιμήσεις ότι φέτος τα νούμερα θα φτάσουν το 80-90% του 2019, όμως μετά και από τα επίσημα στοιχεία του αεροδρομίου Ηρακλείου αλλά και των Χανίων, η Κρήτη έκανε μεγάλη διαφορά. «Βλέπουμε στους δρόμους του νησιού ακόμη, πολύ κόσμο».
Όσον αφορά τους επισκέπτες, ο κ. Πελεκανάκης εξήγησε πως φέτος, υπήρχε ο προϋπολογισμός της οικογένειας που δεν ταξίδεψε τα προηγούμενα χρόνια. Άρα μια μέση οικογένεια έχει ένα προϋπολογισμό 3 ετών, με αποτέλεσμα να μπορεί να κλείσει άλλα πακέτα, από ότι αρχικώς είχαν υπολογίσει. «Πολλοί πήγαν φέτος από τα ξενοδοχεία τριών αστεριών στα τέσσερα. Νομίζω ότι φέτος ο πελάτης έκανε το βήμα το παραπάνω και έδωσε περισσότερα χρήματα τουλάχιστον στα ξενοδοχεία. Από έξω, τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ, η αγορά όμως είδε περισσότερο κόσμο».
Ο κ. Πελεκανάκης τόνισε πως όταν έρθει ο Νοέμβριος και τα ξενοδοχεία κλείσουν και κάνουν τον οικονομικό απολογισμό τους, ίσως τα νούμερα δεν είναι ανάλογα των αφίξεων. Την ίδια στιγμή, το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα ένα ξενοδοχείο που πλήρωσε λογαριασμό 30 χιλ. ευρώ, το ίδιο χρονικό διάστημα φέτος να πληρώσει πάνω 100 χιλ. ευρώ! «Φανταστείτε ένα ξενοδοχείο που δουλεύει επτά μήνες, τι κόστος ενέργειας έχει. Το ίδιο κόστος ισχύει και για τα τρόφιμα. Το σύνολο στο τέλος θα είναι πολύ μεγάλο».
Παράλληλα, πρόσθεσε πως το πρόβλημα με την εξεύρεση του προσωπικού, υπήρχε και θα υπάρχει και τα επόμενα χρόνια. «Το 2013, μετά την οικονομική κρίση, το κλείσιμο των καταστημάτων, πολλοί επαγγελματίες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματα τους και να βρουν καταφύγιο στον τουρισμό. Βρήκαν τα ξενοδοχεία που τότε ξεκινούσαν, με μια μεγάλη αύξηση οπότε είχαμε έλλειψη στο προσωπικό, όμως τότε δεν το είχαμε αντιληφθεί λόγω της μεγάλης ζήτησης».
Έπειτα, όταν ήρθε η πανδημία του κορωνοϊού, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν πάλι να φύγουν από τον κλάδο του τουρισμού και να βρουν μια δουλειά πιο σταθερή. «Πολλές γυναίκες που δούλευαν στις υπηρεσίες του καθαρισμού των δωματίων, βρήκαν δουλειά σε σούπερ μάρκετ. Όπως και νέα παιδιά που εργάζονταν σαν σερβιτόροι, βρήκαν αλλού δουλειά».
Κλείνοντας, ο κ. Πελεκανάκης πάντως, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το 2023, λέγοντας πως παρά το πρόβλημα που έχει προκύψει με το ενεργειακό κόστος, ο κόσμος θα ταξιδέψει το καλοκαίρι και θα είναι μια πολύ καλή χρονιά τόσο για την Κρήτη όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα.