Τουρισμός: Η ενδεχόμενη παράπλευρη απώλεια του πολέμου

Πρέπει να διαβάσετε

Δημήτρης Στεμπίλης
Δημήτρης Στεμπίλης
Δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής
Ο Δημήτρης Στεμπίλης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής

Χωρίς να θέλουμε να είμαστε αγγελιοφόροι κακών μαντάτων, όλα δείχνουν ότι ο τουρισμός προς την Ευρώπη, τη χώρα μας και την Κρήτη θα επηρεαστεί λίγοι έως πολύ από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν και είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, φαίνεται, τουλάχιστον, ότι οι προσδοκίες για αύξηση των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας θα πρέπει να μειωθούν, όπως επίσης και αυτές των Ουκρανών, όταν μία εβδομάδα νωρίτερα και πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή τα μηνύματα ήταν υπεραισιόδοξα.

Από την άλλη πλευρά δεν είναι νωρίς για κάποιες εκτιμήσεις που θα μας κάνουν να είμαστε προετοιμασμένοι καλύτερα για όλα τα ενδεχόμενα και να κινηθούμε προς την κατεύθυνση να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Ο οικονομικός ασφυκτικός κλοιός που δημιουργεί η Δύση στη Ρωσία δεν μπορεί να μην επηρεάσει τη δυνατότητα μετακίνησης των Ρώσων τουριστών. Μετά από τη μεγάλη μείωση των Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα που από 500.000 το 2019, έπεσαν στους 120.000 το 2021, η αναμενόμενη για εφέτος αύξηση μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί. Αν σε αυτό προσθέσουμε και ενδεχόμενη ρωσική οδηγία γιατί στηρίξαμε ως κράτος την Ουκρανία, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν περαιτέρω.

Την περσινή χρονιά είχαμε επίσης την άφιξη στην Ελλάδα 100.000 Ουκρανών επισκεπτών. Μπορεί κανείς να καταλάβει ότι οι πολίτες μιας χώρας που ελπίζουμε να έχει βγει το συντομότερο από τον πόλεμο, το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται είναι οι διακοπές. Επιπλέον, ένα μεγάλο τμήμα του Ουκρανικού πληθυσμού είναι, ας ελπίσουμε προσωρινά, πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, ενώ ταυτόχρονα όση βοήθεια και να λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, η ανοικοδόμηση και η επιστροφή στην ειρηνική κανονικότητα είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο. Και όλα αυτά αν τα πράγμα στο επίπεδο των εχθροπραξιών σταματήσουν τις επόμενες ημέρες και δεν τραβήξουν σε βάθος χρόνου.

Τέλος, το ισχυρό κύμα ακρίβειας, η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και οι ανατιμήσεις θα είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για Ρώσους, Ουκρανούς και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για να επιλέξουν διακοπές σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε, ότι το μεγάλο ερώτημα αφορά στους τουρίστες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αφού η ανασφάλεια που δημιουργείται στον ευρωπαϊκό ηπειρωτικό χώρο θα αποτρέψει πολλούς να επιλέξουν την Ευρώπη για τις διακοπές τους. Επισκέπτες που παραμένουν μεγάλο διάστημα στους προορισμούς τους και ταξιδεύουν σε παραπάνω από μία χώρες.

Αλλά για να μην γίνουμε μάντεις κακών ας μείνουμε προς το παρόν στις δηλώσεις του πρόεδρου του ΣΕΤΕ κ. Άρη Ρέτσου στον λογαριασμό του στο twitter που αναφέρει ότι: «Συγκλονίζουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Αυτό που προέχει, είναι να σταματήσει η εισβολή, να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή, να επιστρέψουμε σε συνθήκες ειρήνης. Είναι νωρίς να μιλήσουμε σήμερα με ασφάλεια για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Όλα θα μετρηθούν τις επόμενες εβδομάδες».

 

Άλλα Πρόσφατα