Τουρισμός – Εστίαση: Μάστιγα τα «κρυφά» εργατικά ατυχήματα στο Ηράκλειο- Υποστελεχωμένες οι ελεγκτικές υπηρεσίες

Πρέπει να διαβάσετε

Το εργατικό ατύχημα του 22χρονου Βαγγέλη, ο οποίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα από καυτό λάδι σε κουζίνα ξενοδοχείου στα Μάλια, έφερε στο «φως» το μεγάλο ζήτημα των εργατικών ατυχημάτων, πολλά εκ των οποίων μένουν κρυφά στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, προκειμένου να αποφευχθεί ο έλεγχος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως τουρισμός και εστίαση είναι οι οι «πρωταθλητές» στην αδήλωτη εργασία. 

Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Creta24 ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού Νομού Ηρακλείου Μιχάλης Ριζικιανάκης, λόγω της μη σοβαρότητας των περισσότερων εργατικών ατυχημάτων στους συγκεκριμένους κλάδους, οι εργαζόμενοι παίρνουν κανονική άδεια, αντί για αναρρωτική, όπως θα έπρεπε.

«Η δήλωση εργατικών ατυχημάτων, αυτόματα σημαίνει και έλεγχο από το ΣΕΠΕ οπότε τα κρύβουν. Συνεπώς όπως η ψευδώς δηλωμένη εργασία υπάρχει, υπάρχουν και τα εργατικά ατυχήματα τα οποία δεν δηλώνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εστίαση και τουρισμός πρωταθλητές στην «μαύρη» εργασία – Υποστελεχωμένες οι ελεγκτικές υπηρεσίες

Η υποστελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών στο Ηράκλειο, έχει ως αποτέλεσμα να οργιάζει η «μαύρη» εργασία στον τουρισμό και την εστίαση, την ίδια στιγμή οι ελλείψεις σε προσωπικό στους συγκεκριμένους κλάδους είναι στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με τον κ. Ριζικιανάκη στο Νομό Ηρακλείου, οι ελεγκτές δεν υπερβαίνουν τους 10.

«Αυτό φυσικά το φαινόμενο γίνεται καθώς οι ελεγκτικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, κάτι που ενθαρρύνει τους επίδοξους παραβάτες, αφού το ενδεχόμενο ελέγχου είναι μικρό σε σχέση με τις επιχειρήσεις που υπάρχουν. Στο νομό μας οι ελεγκτές δεν υπερβαίνουν τους 10 νούμερο, εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με τους δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους σε όλους τούς κλάδους. Η υπηρεσία και οι εργαζόμενοι της υπερβαίνουν τις δυνατότητες τους αφού είναι και αυτοί εργαζόμενοι. Μόνο η γραφειοκρατική εργασία που έχουν να διεκπεραιώσουν για έκδοση βιβλιαρίων εργασίας σε ανήλικους αυτή τη περίοδο, που είναι πλέον πάνω από 1.000 στο νομό μας , στερεί πολύ χρόνο από ελέγχους».

Ο ίδιος ανέφερε πως είναι ανάγκη, μεταξύ άλλων, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει στην στελέχωση το Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

«Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα πρέπει να διορθώσει τα λάθη της προηγούμενης και να επανέλθει σε κρατική εποπτεία το ΣΕΠΕ. Να ενισχύσει το προσωπικό με νέες προσλήψεις για να μπορέσει να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία, η ασφάλεια και η υγιεινή.
Επίσης όλες οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας που εμπλουτίζουν τα δικαιώματα και τις απολαβές των  εργαζομένων ανάλογα τις ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος μπορούν στην ουσία να γίνουν υποχρεωτικές μόνο αν το κράτος με τις υπηρεσίες του εγγυηθεί την εφαρμογή τους».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα