Τουρκία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης Ερντογάν στην Αίγυπτο σύντομα

Πρέπει να διαβάσετε

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφτεί την Αίγυπτο «το συντομότερο δυνατό» για να έχει συνομιλίες σχετικά με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα άφησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό ανέφερε στη συνομιλία που είχε με τους Τούρκους δημοσιογράφους, που τον συνόδευαν στην πτήση της επιστροφής του από την Αλγερία, κύριο αντικείμενο της οποίας ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα.

Προέβλεψε δε ότι η απελευθέρωση των ομήρων, όπως προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ- Χαμάς, θα γίνει σήμερα ή αύριο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάνει θετικά βήματα στη συνοριακή πύλη της Ράφα» και σημείωσε ότι σε πρώτη φάση 40 καρκινοπαθείς από τη Γάζα ήδη μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και σε δεύτερο στάδιο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στους 88. Εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία να περιθάλψει η χώρα του περισσότερους ασθενείς από τη Γάζα, ειδικά παιδιά.

«Μπορεί να οργανώσω ένα ταξίδι στην Αίγυπτο το συντομότερο δυνατό. Αυτά τα θέματα θα είναι η κύρια ατζέντα μας» προσέθεσε.

Αναφορικά με την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως «η Χαμάς έχει ή θα έχει αρνητική συμπεριφορά απέναντι στους αμάχους που βρίσκονται στα χέρια της». Σχολίασε μάλιστα ότι «υπάρχει σημαντικός αριθμός Παλαιστινίων στα χέρια των Ισραηλινών» προσθέτοντας πως η Χαμάς προσπαθεί αυτή τη στιγμή «να τους σώσει». «Όπως γνωρίζετε, γίνεται ένα νέο βήμα στη διαδικασία με την παρέμβαση του Κατάρ. Πιστεύω ότι σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσει η ανταλλαγή ομήρων», συμπλήρωσε.

 

Ο Ερντογάν σημείωσε ακόμη ότι ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να δράσει σε πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης και να είναι μια γροθιά για τη Γάζα. «Όταν αυτή η γροθιά χτυπήσει το τραπέζι με όλη της τη δύναμη, δεν θα είναι δυνατό για το Ισραήλ να συνεχίσει την κατοχή ή την καταπίεση».

Προσπάθειες πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός, να παραδοθεί επαρκής βοήθεια στη Γάζα και να ανοικοδομηθεί η πόλη, χρησιμοποιώντας οικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα, τόνισε επίσης.

«Πρέπει να αναγκάσουμε το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να λογοδοτήσει για τις ενέργειές του», κατέληξε.

ΠηγήCnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα